Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пътниците във влаковете и автобусите намаляват през първото тримесечие

Предприятията от градския електротранспорт отчитат ръст

Пътниците във влаковете и автобусите намаляват през първото тримесечие

При вътрешните превози в страната влаковете и автобусите са превозили по-малко пътници първото тримесечие на годишна база, съобщи НСИ. Увеличават се обаче пътниците, превозени от градския електротранспорт – трамваи, тролейбуси и софийското метро.

Превозените товари от товарния транспорт намаляват с 6% през първото тримесечие на 2018 г. в сравнение с предходното тримесечие, според предварителни сезонно изгладени данни. Извършената работа се увеличава с 2,4%.

Превозените пътници и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) намаляват съответно с 2,9 и 2,8% спрямо четвъртото тримесечие на 2017 година.

Годишни изменения

По предварителни данни през първото тримесечие на 2018 г. на годишна база спадат както превозените товари, така и извършената работа от товарния сухопътен и воден транспорт.

През първото тримесечие на 2018 г. превозените пътници и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) намаляват съответно с 2,6 и 5,4% спрямо същия период на предходната година.

Сухопътен транспорт

Превозените товари от сухопътния транспорт са 27,455 млн. т, или с 5,989 млн. т по-малко спрямо съответното тримесечие на 2017 г., което основно се дължи на международните превози на автомобилния и железопътния транспорт.

Извършената работа също намалява и достига 9 013,4 млн. ткм в резултат на по-малкото средно превозно разстояние при международните превози.

Превозени пътници и извършена работа от пътническия транспорт (сезонно изгладени данни), НСИ:

Броят на превозените пътници от сухопътния транспорт през първото тримесечие на 2018 г. е 110 млн. или с 6,4% по-малко спрямо същия период на предходната година, което се дължи на по-малкия брой превозени пътници при вътрешните превози. При железопътния транспорт се наблюдава намаление с 19,1%, а при автобусния - с 5,8%.

Същевременно и извършената работа намалява с 6,9% и достига 2 500,6 млн. пътниккилометра, което е резултат от регистрирания спад от 21,2% при железопътните превози в сравнение с първото тримесечие на 2017 година.

Воден транспорт

Превозените товари от речния и морския транспорт през първото тримесечие на 2018 г. нарастват със 125,9 хил. т спрямо съответното тримесечие на 2017 г. в резултат на по-голямото количество превозени товари от речния транспорт. Извършената работа също се увеличава и достига 302,7 млн. ткм поради по-голямото разстояние, на което са били превозени товарите от морския транспорт. 

Още по темата

През първото тримесечие на 2018 г. при водния пътнически транспорт се наблюдава увеличение на превозените пътници с 4,8 хил., което се дължи на международните превози. При извършената работа е отчетен спад спрямо първото тримесечие на предходната година поради по-малкото средно превозно разстояние, на което са били превозени пътниците както от морския, така и от речния транспорт.

Градски електротранспорт

През периода януари - март 2018 г. предприятията от градския електротранспорт (трамваен, тролейбусен и метро) общо са превозили 71,750 млн. пътници, или с 2,656 млн. пътници повече спрямо същия период на предходната година. Увеличение е регистрирано при всички видове електротранспорт, като то е най-голямо при трамвайните превози.

Извършената работа, измерена в пътниккилометри, също нараства (с 6,3%) в резултат на по-голямото средно превозно разстояние, на което са били превозени пътниците от метрополитена.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Цветан Цветанов представи лицата на новата си партия