IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели се оплакват от "зелен рекет" в икономиката

АОРБ поиска още ограничения при обжалването на ОВОС на проекти

17:30 | 17.01.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтер</em></p>

Снимка: Архив Ройтер

През последните десет години "шепа природозащитници" в името на неясни интереси спират всяко значимо инвестиционно намерение, посочват в декларация от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ). От организацията настояват, че спрените проекти са за "стотици милиони" и биха могли да доведат до сериозен икономически растеж.

"Спира се транспортна инфраструктура, спира се рудодобив, спира се строежът на спортни-технически съоръжения", заявяват работодателските организации.

Малко по-рано в Европейския парламент и премиерът Бойко Борисов коментира спирани инфраструктурни проекти след искания на екологични организации. Той обясни на представителите на "Зелените", които поискаха от България да защити Пирин, че са спирани проекти, "за да се излюпят щъркели", а "министри на ръце са пренасяли блатни кокичета".

Сега работодателите допълват, че на "рекет" са подложени сектори като металургия, минно-геоложко дело, строителство, транспорт, туризъм, и това поставя под риск и държавата, и работодателските организации.

"Не може референдуми като този в Трън или в добруджанската община Генерал Тошево да решават съдбата на икономиката на България", смятат още в АОРБ.

В своето становище организациите на работодателите настояват държавата да спре "зеления рекет", продължавайки политиката си по ограничаване на правото за обжалване на Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) до само една инстанция. Това ограничение трябва да се отнася не само до обекти с национално значение, но и да се принесе до всички инвестиции клас "А" и обектите от първостепенно общинско значение.

АОРБ призовава правителството да не се отказва от намерението си да се построи втори лифт в Банско, както и да се приеме плана за управление на парк "Витоша", за да се "отпушат белите дробове" на планината.

В становището си те настояват също да има критерии, според които да бъдат определени "представителни" екологични организации, както е при работодателските и синдикалните организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 6 години
Винаги се дразня когато наричат спекулантите "работодатели"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
osoitza
преди 6 години
Решението на жителите на община г. Тошево не може да влияе на инвестиционно намерение, кеото може да им отрови водите , а кой може да решава? Само и единствено едрия капитал? Разбира се че това ограничава икономиката краткосрочно, но дългосрочно помага. За справка гордостта на соц България - Кремиковци - сега най бедния и мръсен район на столицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още