IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Отговорността за отношенията с Русия ляга върху правителството

Той призова премиера да свика заседание на правителството за оценка на последиците от ескалацията на кризата в двустранните отношения

22:34 | 30.06.22 г. 1
<p>
	Президентът Румен Радев.&nbsp;<em>Снимка: Михаела Катеринска, БГНЕС</em></p>

Президентът Румен Радев. Снимка: Михаела Катеринска, БГНЕС

Президентът Румен Радев коментира напрежението в отношенията между България и Русия във връзка с изгонването на 70 руски дипломати и служители на руското посолство в България.

"Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури", написа Радев във Facebook.

Това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация. Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо представителство. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях", допълни той.

Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка, което изпълнява функциите си в съответствие със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на управлението на страната до фактическото предаване на властта, заяви още държавният глава. 

По-рано днес посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова е изпратила нота до българското Външно министерство с ултиматум решението на българското правителство за експулсирането на руските дипломати да бъде отменено до 12 часа в петък. В противен случай руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриване на мисията в София.

В отговор Министерският съвет разпространи изявление на премиера в оставка Кирил Петков, в което той заявява, че България уважава руския народ и цени културните, исторически, социални и търговско-икономически връзки с Русия. "Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера", допълни той. 

Във вторник Петков съобщи, че България ще изгони 70 руски дипломати с мотива, че работили срещу интересите на страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Забавно ще е ако някой повярва, че който и да е в политиката носи отговорност за каквото и да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още