IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: За да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото

Невежеството заема всеки сантиметър, опразнен от културата, заяви президентът

13:01 | 24.05.18 г.
<p>
	С тържествено шествие до паметника на Светите братя Кирил и Методий бе отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. <em>Снимка: БТА</em></p>

С тържествено шествие до паметника на Светите братя Кирил и Методий бе отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Снимка: БТА

Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото честване на 24 май пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София.

„А това започва още с правописа. Следващата стъпка е речникът. Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото. Но, за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото“, каза Радев, цитиран от пресцентъра на президентството.

„Третата стъпка е знанието. Всеки го трупа според своите способности и усърдие, но и най-ученият не трябва да забравя смирението. Защото всеки знае нещо, което другите не знаят. 



И най-важната стъпка е свободата на духа. Нея никой не получава даром и завинаги. Тя се отвоюва ден след ден със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска“, заяви Радев.

Той посочи още: „По пътя на духа и знанието всички ние, българите, имаме една щастлива орис: нашият език. Тази реч „омайна и сладка“, на която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме, защото днес все по-често пишем нехайно, говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината“.

„Днес празнуваме знанието и просветата. Невежеството няма празник. Но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата“, заяви Румен Радев.

Той пожела на всички празнуващи да са „грамотни, свободни и достойни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още