IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското посолство в България: Вместо благодарност чуваме само безпочвени нападки

От институцията смятат, че коментарът на премиера Кирил Петков по отношение на "Турски поток" е "недипломатичен, остър и груб"

19:23 | 25.03.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА </em></p>

Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА

Руското посолство у нас излезе с позиция срещу изказването на премиера Кирил Петков по-рано в петък. В своя публикация в социалната мрежа Facebook от посолството посочат, че вместо благодарност чуват само безпочвени нападки.

По-рано през деня премиерът заяви, че корупцията е използвана като инструмент за натиск на руския президент Владимир Путин на Балканите. Пред журналисти той даде за пример "Турски поток", в който са инвестирани 3 млрд. лв., и е изцяло в интерес на Русия.

"Точно това е инструментът - работиш с политическата вихрушка, караш ги да харчат национални пари за твои проекти  чрез корупция. Това се оказа, че не е само в България. Това е инструмент, който Путин е използвал, за да постигне своите геополитически цели на целите Балкани", допълни още Петков.

В своята публикация от руското посолство посочват, че "тръбопроводът стана най-големия инфраструктурен проект в България от 1974 г. (последен обект от този мащаб е АЕЦ "Козлодуй", изграден от съветската компания "Топлоелектропроект" съвместно с българската "Енергопроект")".

Оттам допълват, че коментарът на Петков е "недипломатичен, остър и груб".

"Вместо елементарна благодарност за бързо и успешно реализиране на проекта, който е не само взаимноизгоден за нашите страни, но и е спомогнал значително за подсилването на енергийната сигурност в Югоизточна Европа и диверсификацията на доставките на енергоносители, чуваме само безпочвени нападки", добавят от институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Да,наистина няма.Със сигурност ще е на пазарните цени, каквито плащат и другите, а не на братските цени, дето ги договаряха националните предатели с български документи и руска самоопределеност.Ей такива като теб, но на високи постове, а не мижитурки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
е сега бъди спокоен ... с американския газ никой нема да те цака ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
А колко години ни цакаха с най-скъпият газ в Европа?Ако не беше се намесил ЕС , и досега щеше да е така..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Благодарност, сигурно за зависимостта или за неизгодната за България сделка? Тия кремълски opки ептен се самозабравиха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
alex8712
преди 2 години
Вземаме - на цената на задлъжняване на Булгартрансгаз и доброволно /!/ отказване от транзитните такси по Трансбалканския газопровод. С транзитните такси от Турски поток проектът ще се изплати след 15 год., евентуално. Въпреки че се води разширение на националната мрежа, Турски поток през БГ няма нито едно отклонение към българска община или консуматор - строителството му беше изцяло, за да се угоди на руснаците да заобиколят Украйна. А те и благодарност затова искат... Апропо, строителите уж бяха саудитци, къде се бута Митрофанова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
0
преди 2 години
А ние не вземаме ли транзитни такси?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
earth1225
преди 2 години
Тоя премиер започва все повече да ми харесва :/ Снимката на статията е трепач:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
alex8712
преди 2 години
Мдам, руснаците все благодарност и признание от някой чакат, току-виж се почувствали значими и велики. Ало, другарката Митрофанова, 1,5 млрд, евро благодарност не стигат ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още