Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Слаб ръст на икономиката през следващите тримесечия очаква Райфайзенбанк

Стимулът ще е растящото потреблението, докато нетният експорт ще остане в отрицателната област

Слаб ръст на икономиката през следващите тримесечия очаква Райфайзенбанк

Снимка: Pixabay

Райфайзенбанк очаква икономическият ръст в България слабо да се ускори през следващите тримесечия, подхранен от нарастването на потреблението. Това се посочва в редовния месечен икономически обзор на Райфайзенбанк (България) ЕАД.

„През следващите тримесечия се очаква ръстът слабо да се ускори, благодарение на нарастване на потреблението и брутното образуване на основен капитал, докато нетният експорт ще остане в отрицателната област. Прична за това са нарастването на цените на петрола на международния пазар и растящото потребление и инвестиции, които ще ускорят вноса над темповете за нарастване на износа“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

Икономистите потвърждават положителна макрокартина през първото тримесечие на 2018 г. за страната.

По наличните данни към май анализаторите на банката отчитат, че според експресните оценки на НСИ, през първото тримесечие на 2018 г. БВП се увеличи с 3.5% спрямо същото тримесечие на 2017 г.

Коефициентът на безработица намаля с 1.2 пр.п. през първото тримесечие до 5.7%, отразявайки положителната динамика на БВП, и се очаква бавно да продължи да се подобрява. На този фон средната работна заплата нарасна със 7.1% (в сравнение с първото тримесечие на 2017 г.) до 1077 лв. на месец.   

Месечната инфлация за април беше 0.4%, след дефлация от 0.3% за март, а от началото на годината е натрупана инфлация от 0.7%.

„За нея най-силно повлия поскъпването при хранителните продукти, докато нехранителните продукти, общественото хранене и услугите допринесоха далеч по-умерено“, допълва Калчев.


 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
7
 
1
преди 9 месеца
Много нескопосано заглавие!
Не предвиждат слаб ръст, а слабо ускорение на вече добрия ръст!
Разликата е огромна г-жо(це) Маринова!

Още от Икономика и политика
БДЖ се заема отново с проекта за нов подвижен състав