IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата ще учи македонската одитна институция как да контролира публичните средства

Проектът трябва да приключи за 21 месеца

15:05 | 26.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на българската Сметна палата Цветан Цветков, генералният одитор на Хърватия Иван Клешич (вдясно), изпълняващият длъжността главен държавен ревизор на Република Македония Насер Адеми (втори отдясно наляво) и Паулина Станоева, програмен директор от Делегацията на ЕС в Македония. <em>Снимка: Сметна палата</em></p>

Председателят на българската Сметна палата Цветан Цветков, генералният одитор на Хърватия Иван Клешич (вдясно), изпълняващият длъжността главен държавен ревизор на Република Македония Насер Адеми (втори отдясно наляво) и Паулина Станоева, програмен директор от Делегацията на ЕС в Македония. Снимка: Сметна палата

Делегацията на Европейския съюз (ЕС) в Македония и Сметната палата на Македония дадоха начало на проекта „По-нататъшно подобряване на административния капацитет и ефективността на външния одит на Сметната палата“. Проектът ще се осъществи от Сметната палата на България с младши партньор хърватската одитна институция, съобщават от българската независима одитна институция.

Целта на проекта е по-нататъшно подобряване на административния капацитет и ефикасността на македонската Сметна палата при контрола на публичните средства.

Проектът, който трябва да приключи за 21 месеца, е с бюджет от 1,4 млн. евро, като 95% от него е от ЕС и 5% – национално финансиране от Македония.

Първият от четирите компонента, които трябва да се следват, включва по-нататъшно подобряване на одитния процес в съответствие с международните одитни стандарти, укрепване на одитния капацитет, подобряване на взаимодействието с парламента и подобряване на системите за ИТ комуникация и за човешките ресурси.

Одитори и експерти от Върховните одитни институции на България и Хърватия и Европейската сметна палата ще участват в провеждането на дейностите и ще споделят своите знания и най-добри европейски практики с македонските си колеги.

“Този проект е ярък пример за европейска солидарност, при която Европейският съюз с одитни финансови предприсъединителни инструменти  дава възможност на страните да подобрят работата на държавната си администрация и националните институции. Подобряването на работата на институциите от своя страна води до подобряването на живота на гражданите и това е мисията на модерната Върховна одитна институция”, посочи при откриването на проекта Цветан Цветков.

Той обясни, че Сметната палата на Македония има и друга мисия – да помогне за изпълнението на плана за реформи на страната и по тази причина в проекта е предвиден специален компонент за укрепване на взаимодействието между одитната институция и парламента.

Според Цветков започването на проекта съвпада с началото на българското председателство,  чийто приоритет е интеграцията на Западните Балкани към ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още