IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стайко Тодоров: Субсидиите за земеделските производители трябва да са по-големи

Още в началото на прехода трябваше да има квоти за стоки от българско производство в търговските вериги, посочи собственикът на консервна фабрика "Траки"

19:30 | 26.06.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Себестойността на земеделската продукция в България е много по-висока от тази в съседните държави. Затова вносът в страната е по-голям от това, което се произвежда в България. Поради това субсидиите за земеделските производители трябва да са по-големи. Това е мнението на Стайко Тодоров, собственик на консервна фабрика "Траки", изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Държавата трябва да подпомогне повече земеделските производители, за да може да се привлича и задържа повече работна ръка. При зеленчукопроизводството 90% е ръчен труд. Поради това субсидията за зеленчукопроизводителите трябва да е по-голяма от тази за зърнопроизводителите", смята той.

Стайко Тодоров информира, че корнишонът все повече изчезва от полезрението на производителите, защото е много трудоемък. "Имаме внос на корнишон от Северна Македония и Турция. Там цените са по-ниски, защото държавата ги субсидира", посочи предприемачът.

По думите му партньорството между веригите и българските производители ще се задълбочава, защото потребителите и веригите разбират, че има нужда от продукти с добро качество.

Според него още в началото на прехода е трябвало да има квоти за стоки от българско производство в търговските вериги.

"Важно е постепенно да се инвестира в българското земеделие и българското село", категоричен е Стайко Тодоров.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още