Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стокообменът между ЕС и Западните Балкани достигна 50 млрд. евро през 2017 г.

Стабилната политическа и икономическа обстановка към момента е основа за ръст на инвестициите на Балканите, отбеляза Емил Караниколов

Стокообменът между ЕС и Западните Балкани достигна 50 млрд. евро през 2017 г.

Снимка: Архив Ройтерс

ЕС е най-големият търговски партньор на страните от Западните Балкани, отчете по време на форум във Виена министърът на икономиката Емил Караниколов. Общата стойност на търговския обмен между страните възлезе на 50 млрд. евро през 2017 година, допълни той, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Още по темата
Само България записва ръст на стокообмена със страни от региона от 12,4% през 2017 година до 14,2 млрд. евро.За първите три месеца на годината има допълнителен ръст от 3,2 на сто, показват още данните на ведомството

Темата за Западните Балкани беше сред основните приоритети за България по време на председателството на ЕС. Австрия също се ангажира с инициативи за региона.

Европейската перспектива за страните от Западните Балкани, свързаността в региона съответстват на стратегическия интерес на България за сигурна и стабилна среда, посочи още Караниколов във Виена.

Той посочи, че стабилната политическа и икономическа обстановка към момента е основа за ръст на инвестициите на Балканите и подобряване условията за бизнес. По време на срещата на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани в София през май са очертани и нови инициативи за стимулиране на свързаността в региона, допълни още икономическият министър.

Сред тях са в областта на транспортните връзки, цифровата икономика, енергетиката и т.н.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
М. Крумова: “Бонус-малус” трябва да въздейства върху рисковите поведения