Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стокообменът с Русия се е увеличил с близо 40% през 2017 г.

С над 31,5% расте българският износ на лекарства през първите три месеца на тази година, отчетоха участниците на форума „Медицина и фармация – 2018“

Стокообменът с Русия се е увеличил с близо 40% през 2017 г.

Снимка: Pixabay

През 2017 г. двустранният стокообмен между България и Руската федерация се е увеличил с над 40%, надхвърляйки 4,3 млрд. долара.

Според статистиката на НСИ той заема 6,7% дял от общия външнотърговски обмен на България. Износът на български стоки се е увелечил с 87%, а вносът – с 34%. Експортът достига 810 млн. долара и относителен дял 2,7%, а импортът възлиза на 3,5 млрд. долара и относителен дял от 10%.

Това отчете заместник-министърът на икономиката Александър Манолев на среща с Владимир Падалко, вицепрезидент на Търговско-промишлената палата на Руската федерация, на която присъства и Георги Минчев, председател на ръководството на Българо-руската търговско-промишлена палата. Срещата се състоя преди българо-руския бизнес форум „Медицина и фармация“, съобщават от министерството на икономиката.

Още по темата

„Това е тема със сериозен потенциал в нашето икономическо партньорство и се радвам, че е във фокуса на Търговско-промишлената палата на Русия“, посочи Александър Манолев. Според него медикаментите са водеща група стоки в търговския обмен с Русия през последните години.

При откриването форума министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че износът на медикаменти заема дял между 15 и 30% от двустранната търговия с Русия през последните години, като по данни от първото тримесечие на 2018 г. расте с 31,5%.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков се надява бизнесът да намери начин да предоставя както на българските, така и на руските пациенти възможност да се лекуват в двете страни и да имат достъп до иновациите, апаратурата и ноу-хауто, които се развиват там и у нас.

„Здравето е наднационална субстанция. Имаме огромен потенциал в съвместните научни разработки. Взаимните доставки на медицински продукти и технологии са приоритет“, заяви Виктор Дмитриев, генерален директор на Руската асоциация на фармацевтичните производители.

По думите му и двете страни имат един общ враг и това са фалшификатите на пазара на лекарства.

„Борбата с тях не е работа само на една страна, защото тя има глобален характер и затова са необходими съвместни усилия за справянето с нея“, подчерта Виктор Дмитриев. Той отправи покана към българските студенти по фармация да вземат участие в специализираната олимпиада по фармация, която ще се проведе в Нижнийновгород.

„България може да бъде важен регионален център на инвестиционни проекти в областта на медицината и фармацията“, смята д-р Таня Андреева, председател на Център за социални и здравни политики и модератор на кръглата маса на тема „Здравни политики - икономика и инвестиции в здравеопазването в контекста на българо-руските отношения“.

По време на форума от руска страна беше отправена покана към българските производители да открият свои производства и в Русия.

Участниците във форума представиха своите постижения и обменяха опит и идеи за бъдещо партньорство.
Представени бяха български и руски компании, специализирани в областта на медицинските технологии и оборудване, фармацията и санаторно-оздравителния туризъм, и рехабилитация.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
0
 
4
khao до: Mavi Goz
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
кух, а ти пък кога си ги виждал ? хахахаха
даже кога си направил нещо сам, а не ти е било подарено .... ае напави нещо и то да не е емигранти и тогава обиждай по умните от теб !
4
 
4
 
3
Mavi Goz до: fon
преди 7 месеца
Poserko, ти някога 1.4 млрд. изкарвал ли си? Знаеш ли как се изкарват? Знаеш ли как изглеждат накуп? Знаеш ли, че това е бая повече от военния ни бюджет за 2017? Ти можеш и без 1.4 млрд, нали... ? Bahti govoglaveca!
3
 
3
 
2
fon
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Износът ни за Русия през 2017г е за 1.4 милиарда лева което е едва 2.7% от общия ни износ който е за 52 миларда. Изнасяме повече за Сърбия или Македония. За какво ни занимават изобщо с този мижав износ.
1
 
5
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Имаме ръст от 87% на износа към Русия по време на санкциите наложени от Русия на ЕС!?!
Санкциите влияят добре на българският износ! Не трябва да падат!
;)

Още от Икономика и политика
Г. Сарийски: Последиците за България от Brexit без сделка ще са незначителни