IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителите се събраха на протест в София

Близо 11 километра е дълга колоната от строителна техника по бул. "Цариградско шосе"

09:10 | 12.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Строителите се събраха на мирен протест в София, който ще продължи до 12 ч., в защита на сектора с искане да бъдат въведени правила в бранша. Близо 11 километра е дълга колоната от строителна техника, която е разположена в локалното платно към центъра на града по бул. "Цариградско шосе" и започва от разклона за бул. "Брюксел", предаде БТА. Това не създава пречки за градския транспорт и за хората, които отиват на работа с личните си коли.

Протестът е организиран от Камарата на строителите в България (КСБ). Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев коментира пред журналисти, че протестните действия са израз на нежеланието на бранша да бъде използван за каквито и да е политически цели. 

Той коментира, че репликата, провокирала протестите, е свързана с това, че браншът е поискал да не се правят проверки на обектите им. Той изтъкна, че при всяко строителство има гаранционни срокове и всеки, който по една или друга причина в този период е допуснал грешки, е длъжен да ги поправи, нещо, което по думите на Терзиев, се случва в бранша. Той допълни, че ремонтните дейности в България не са по-лоши като качество спрямо тези на строителните фирми извън страната и изтъкна, че браншът не е срещу проверките на ремонта на магистралите, но са против упреци, които не са съпроводени с доказателства.

Помолен да коментира искането на опозицията за европейска експертиза на магистралите, Терзиев напомни, че строителните дейности в страната са базирани на евродирективиди и се проверят по европейски правила от сертифицирани по тези норми лаборатории.

Нашите искания са да подредим бранша, да има плановост в него, за да можем да си разпределим силите и да останем тук, коментира още Илиян Терзиев.

Той заяви, че протестът не е политически. Терзиев не се ангажира как ще продължат протестните действията на строителите, ако не бъдат чути днес исканията, като обясни, че това ще стане по преценка на УС на Камарата и на членовете на организацията.

От бранша настояват за промени в законодателната система и в подредбата на правилата при изпълнението на строително-монтажните работи. Сред желанията им за промени са тези, свързани със Закона за обществените поръчки (ЗОП) и в частност за пределната цена.

По-късно днес ръководството на Камарата ще внесе подписка в подкрепа на строителния бранш и писмо относно подписката и техните искания в Народното събрание, Министерския съвет и Президентството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още