IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия ще вдига ограда по границата с България

Целта на западната съседка е да ограничи разпространението на COVID-19 и нерегламентираното преминаване

13:15 | 21.08.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сърбия ще изгражда телена ограда на границата с България, съобщава БНТ. Целта е да се ограничи разпространението на COVID-19 и нерегламентираното преминаване от България към Сърбия.

В правителственото постановление е обоснована и необходимостта от решение за временно обитаване на частни имоти, през които трябва да премине оградата, допълват местни медии.

Преди два месеца западната ни съседка започна изграждането на ограда и по границата със Северна Македония.

Телената ограда на границата със Северна Македония се издига в съответствие с промените в правителственото постановление за мерки по време на извънредното положение, съобщава още БНР. 

Националното радио цитира информационна агенция „Танюг“, според която общинските власти в Прешево обясняват, че работата по 147-километровата ограда е започнала преди два месеца и тя е издигната върху държавна собственост, докато строителството върху частни парцели и в горите е спряно.

Първата подобна ограда е издигната от Унгария през 2015 г., а след това между Словения и Хърватия. Такава се планира и по границата с България, пише в. „Вечерне новости“.

Според кмета на Прешево Шчиприм Арифи правителството на Сърбия е информирало за изграждането на телената ограда непосредствено преди началото на работата, тъй като, по думите му, вдигането на оградата е част от споразумението с Европейския съюз за предотвратяване на евентуална вълна от бежанци от изток. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
В началото на статията пише, че ще се пазят от вируса с телена ограда, а на края от евентуална вълна от бежанци. От вирус ли се пазят, от бежанци ли, или от бежанци, които пренасят вируса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Евтин вариант на великата китайска стена. Не разбирам обаче това как подкрепя глобализма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още