Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ТЕЦ „Марица Изток 3" е купила квоти за 78,6 млн. евро

Продавач на емисията е базираната в Германия Statkraft Markets

ТЕЦ „Марица Изток 3" е купила квоти за 78,6 млн. евро

ТЕЦ Марица Изток 3. Снимка: ContourGlobal

Българското поделение на американския енергиен производител ContourGlobal, което оперира Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) Марица Изток 3, е подписало сделка за 78,6 милиона евро с базираната в Германия Statkraft Markets за закупуване на квоти за емисии парникови газове.

Още по темата

Сделката е била подписана на 13 юни, съобщи "КонтурГлобал Марица Изток 3" в изявление, цитирано от SeeNews.

Компанията е получила две оферти при процедурата за възлагане на обществена поръчка. Квотите за емисии на парникови газове са част от Европейската схема за търговия с емисии, която работи по принципа "cap and trade".

При така наречените "cap and trade" схеми се определя годишен лимит на изхвърлените в атмосферата парникови газове и участниците са законово задължени да отчитат емисиите си всяка година. На тези пазари се търгуват въглеродни квоти, които представляват разрешителни за емитиране на 1 тон CO2 (или еквивалент). В Европейската схема за търговия с емисии участват над 12 000 енергоинтензивни предприятия и няколко хиляди авиокомпании.

Всяка година компаниите трябва да предадат достатъчно квоти, за да покрият всичките си емисии, в противен случай им се налагат глоби.

Statkraft Markets е подразделение на норвежката държавна водноелектрическа компания Statkraft. Тя експлоатира десет водноелектрически централи, четири газови електроцентрали и две електроцентрали за биомаса в Германия.

73% от "КонтурГлобал Марица Изток 3" са собственост на ContourGlobal, а българската държава държи останалите 27 на сто.  

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
2
 
4
KPetkov до: bgMan
преди 1 година
Няма профилна снимка
ТЕЦ Марица Изток 3 е една от най-модерните в България. Ако нея трябва да спрат, представям си на другите какво трябва да им се случи :)
2
 
0
 
3
KPetkov до: bgMan
преди 1 година
Няма профилна снимка
Сега ли? Те СО2 квоти се купуват от поне 10 години, ако не и повече. После тея кинти ги премятат към вятъра и фафлите. Между две премятания има и доста банки, които завъртат едни такси и маржове от купува-предлага.
Тези квоти са измислени от великия ЕС. Целта май е да гепнат по още някакъв начин кинтите на хората, защото тези разходи се фактурират на обикновения човек. Администраторите в ЕС явно очакват, че като стане цената на тока 1000 лв./МВ и хората ще си помислят брей колко е скъпо, защо не спрем да ползваме ток :) Защо просто от днес не забранят всички централи под "евро 6" надолу, ами вкараха такса "въглероден двуокис" и го маскираха като свободен пазар :)
0
 
2
 
2
преди 1 година
Лобирайте пак за остарелите ТЕЦ-ове.....
То не бяха увеличението цената на въглищата, студения резерв, увеличаване на миньорските заплати, екотакси, сега и CO2 квоти се купуват.
6
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Абе тея емисии не ги ли плащаме ние? Защо не почнат да облагат и хората за СО2 емисиите. Я по колко много издишваме всеки ден. Днес си издишал 5 килограма СО2, вземи тея 15-20 цента такса. Колко много кинти ще съберем, поне по милион евро на ден при 7 млн. население :) Така и на Бате ще му се махне от главата една значителна част от населението. Всеки вече ще мисли три пъти преди да приказва и изразходва квотата си от СО2.

Още от Икономика и политика
Заразените с коронавирус у нас прехвърлиха прага от 500 души