IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ „Марица Изток 3" е купила квоти за 78,6 млн. евро

Продавач на емисията е базираната в Германия Statkraft Markets

11:26 | 19.06.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	ТЕЦ&nbsp;Марица Изток 3. <em>Снимка:&nbsp;ContourGlobal</em></p>

ТЕЦ Марица Изток 3. Снимка: ContourGlobal

Българското поделение на американския енергиен производител ContourGlobal, което оперира Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) Марица Изток 3, е подписало сделка за 78,6 милиона евро с базираната в Германия Statkraft Markets за закупуване на квоти за емисии парникови газове.

Сделката е била подписана на 13 юни, съобщи "КонтурГлобал Марица Изток 3" в изявление, цитирано от SeeNews.

Компанията е получила две оферти при процедурата за възлагане на обществена поръчка. Квотите за емисии на парникови газове са част от Европейската схема за търговия с емисии, която работи по принципа "cap and trade".

При така наречените "cap and trade" схеми се определя годишен лимит на изхвърлените в атмосферата парникови газове и участниците са законово задължени да отчитат емисиите си всяка година. На тези пазари се търгуват въглеродни квоти, които представляват разрешителни за емитиране на 1 тон CO2 (или еквивалент). В Европейската схема за търговия с емисии участват над 12 000 енергоинтензивни предприятия и няколко хиляди авиокомпании.

Всяка година компаниите трябва да предадат достатъчно квоти, за да покрият всичките си емисии, в противен случай им се налагат глоби.

Statkraft Markets е подразделение на норвежката държавна водноелектрическа компания Statkraft. Тя експлоатира десет водноелектрически централи, четири газови електроцентрали и две електроцентрали за биомаса в Германия.

73% от "КонтурГлобал Марица Изток 3" са собственост на ContourGlobal, а българската държава държи останалите 27 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
ТЕЦ Марица Изток 3 е една от най-модерните в България. Ако нея трябва да спрат, представям си на другите какво трябва да им се случи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Сега ли? Те СО2 квоти се купуват от поне 10 години, ако не и повече. После тея кинти ги премятат към вятъра и фафлите. Между две премятания има и доста банки, които завъртат едни такси и маржове от купува-предлага.Тези квоти са измислени от великия ЕС. Целта май е да гепнат по още някакъв начин кинтите на хората, защото тези разходи се фактурират на обикновения човек. Администраторите в ЕС явно очакват, че като стане цената на тока 1000 лв./МВ и хората ще си помислят брей колко е скъпо, защо не спрем да ползваме ток :) Защо просто от днес не забранят всички централи под "евро 6" надолу, ами вкараха такса "въглероден двуокис" и го маскираха като свободен пазар :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Лобирайте пак за остарелите ТЕЦ-ове.....То не бяха увеличението цената на въглищата, студения резерв, увеличаване на миньорските заплати, екотакси, сега и CO2 квоти се купуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
KPetkov
преди 5 години
Абе тея емисии не ги ли плащаме ние? Защо не почнат да облагат и хората за СО2 емисиите. Я по колко много издишваме всеки ден. Днес си издишал 5 килограма СО2, вземи тея 15-20 цента такса. Колко много кинти ще съберем, поне по милион евро на ден при 7 млн. население :) Така и на Бате ще му се махне от главата една значителна част от населението. Всеки вече ще мисли три пъти преди да приказва и изразходва квотата си от СО2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още