IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Топлофикация София" е улеснила отношенията между наемодател и наемател

Значително е намален рискът наемателят да си тръгне, без да плати сметки

08:42 | 20.06.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
"Топлофикация София" е улеснила отношенията между наемодател и наемател

"Топлофикация София" ЕАД е въвела улеснение в отношенията между наемодател и наемател, показа проверка на Investor.bg.

Тъй като разходите за отопление и топла вода значително надвишават тези за електричество и студена вода (за апартаментите с ТЕЦ), е важно, че с въвеждането на „код платец“ задълженото лице ще е наемателят.

След регистрация на наемателя като платец той носи отговорност за неплатените сметки. Партидата си остава на името на титуляра собственик на имота, който може да прекрати кода на платец на наемателя. Съответно титулярът собственик на партидата може да създаде нов код на платец за себе си или за друг наемател, без да е нужно съгласието на стария платец.

Такава възможност за прехвърляне на задълженията към наемателя не е предвидена от "Софийска вода" АД и "ЧЕЗ Електро България" АД. Последното държи собственика като солидарен длъжник, ако наемателят не плати, дори и партидата да е прехвърлена.

Проучване на Investor.bg, показва, че най-топлоефективни са сградите с т.нар. хоризонтални щрангове. При тях основните топлопроводи са в средата на кооперацията и не минават през апартаментите. Към всеки апартамент влизат отделни хоризонтални тръби. Така е при новите  сгради, където има топломер във входа на всеки апартамент. Последното дава възможност за реален отчет без никаква възможност за кражби от съседите. Такива апартаменти в София обаче са под 10% от клиентите на Топлофикация. Тези нови сгради са и с по-добра топлоизолация.

В старите блокове щранговете са вертикални и топломерите са на всеки радиоатор. Това създава възможност за некоректните съседи да сменят радиаторите с топломер, с такъв без топломер, да ползват топлинна енергия необезпокоявани и малко преди годишното отчитане от топлинните счетоводители. Единствения път за решение и то не много сигурен минава през иск на Етажна собственост към крадците и тежко, много трудно доказване. "Топлофикация София" ЕАД предлага услуга замерване с термовизьори на крадци на енергия, но почти няма интерес към нея.

Тъжното е, че тези пари се крадат от джобовете на съседите. След няколко решения на Върховния съд за тълкуване на разпоредби от закона, "Топлофикация София" ЕАД официално доставя енергия до абонатната станция, после се отчитат апартаментните уреди и към тях се добавят пропорционално всички кражби - разпределят се по сметките на съседите. За съжаление такава една кражба е в ущърб само на коректните платци - такъв е закона. Не може да се очаква съседите да са полицаи и да се дебнат, още повече, че некоректните съседи едва ли канят гости, които да видят радиаторите без топломери.

В София и други градове десетки стари сгради преминават към хоризонтални щрангове, заменяйки вертикалните при санирането. Оттук се налага и изводът, че наемането на апартамент с хоризонтални щрангове е по-изгодно, защото сметките за парно са с 50 до 100 лв. по-ниски на месец.

За съжаление кражбите на топлинна енергия и високите загуби на сградната инсталация в старите сгради правят много лоша реклама на топлофикационните дружества, които са важен фактор за намаляване на вредните емисии от изгаряне на въглища, дърва и дори автомобилни гуми.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
melon
преди 5 години
Най-изгодно е да нямаш отношения с топлофикация. Чиста работа. Там никога не са ясни нещата. Не, че с другите монополисти са ясни де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още