IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлото и сухо време ще намали добивите от пшеница и рапица в България

Засега условията за царевицата и слънчогледа са добри

12:43 | 08.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След рекордните добиви от пшеница през 2017 г. в България, когато бе постигнат исторически връх от 6,1 млн. тона, сега фермерите очакват по-ниски добиви. Това се дължи на по-топлото и сухо време през април и май в сравнение с предишни години.

Очаква се добивът при пшеницата и рапицата да намалее с около 15%, а при рапицата с около 20%.

Фермерите ще ожънат средно за страната около 4,4 тона от хектар пшеница (общо 5,2 млн. т) и 4 тона от хектар ечемик (общо 493 хил. т), колкото и през 2015 г., сочи месечният бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) към Института за аграрна икономика. При рапицата се очаква добивът да спадне до 2,4 тона за хектар (общо 440 хил. т). 

Миналата година имахме изключително добра реколта, а тази видяхме през април и май много високи температури при ниска влажност. Пролетта и лятото бяха по-топли в сравнение с предишни години, коментира доц. Божидар Иванов от Института за аграрна икономика. Анализаторите правят прогнозата си чрез математически модел, който отчита климатичните условия и ги сравнява с тези от предишни години.

Специално в Добруджа е възможно реколтата от пшеница да се понижи с 20-25%, заяви проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. Според него топлата зима е подвела фермерите и те са торили през януари и първата десетдневка на февруари, което се е оказало неуспешно на по-късен етап на фона на липсата на валежи през април.

Засега според проф. Киряков при ечемика специално в Добруджа ситуацията е благоприятна и стопанствата очакват с 5% по-високи добиви.

Той уточни, че за царевицата и слънчогледа падналите дъждове в най-плодородния район на страната „са перфектни“, но е твърде рано за прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още