Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Топлото и сухо време ще намали добивите от пшеница и рапица в България

Засега условията за царевицата и слънчогледа са добри

Топлото и сухо време ще намали добивите от пшеница и рапица в България

Снимка: Pixabay

След рекордните добиви от пшеница през 2017 г. в България, когато бе постигнат исторически връх от 6,1 млн. тона, сега фермерите очакват по-ниски добиви. Това се дължи на по-топлото и сухо време през април и май в сравнение с предишни години.

Очаква се добивът при пшеницата и рапицата да намалее с около 15%, а при рапицата с около 20%.

Фермерите ще ожънат средно за страната около 4,4 тона от хектар пшеница (общо 5,2 млн. т) и 4 тона от хектар ечемик (общо 493 хил. т), колкото и през 2015 г., сочи месечният бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) към Института за аграрна икономика. При рапицата се очаква добивът да спадне до 2,4 тона за хектар (общо 440 хил. т). 

Още по темата

Миналата година имахме изключително добра реколта, а тази видяхме през април и май много високи температури при ниска влажност. Пролетта и лятото бяха по-топли в сравнение с предишни години, коментира доц. Божидар Иванов от Института за аграрна икономика. Анализаторите правят прогнозата си чрез математически модел, който отчита климатичните условия и ги сравнява с тези от предишни години.

Специално в Добруджа е възможно реколтата от пшеница да се понижи с 20-25%, заяви проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. Според него топлата зима е подвела фермерите и те са торили през януари и първата десетдневка на февруари, което се е оказало неуспешно на по-късен етап на фона на липсата на валежи през април.

Засега според проф. Киряков при ечемика специално в Добруджа ситуацията е благоприятна и стопанствата очакват с 5% по-високи добиви.

Той уточни, че за царевицата и слънчогледа падналите дъждове в най-плодородния район на страната „са перфектни“, но е твърде рано за прогнози.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
7
 
1
преди 8 месеца
И тази година ще бъдат произведени над5.5 милиона тона пшеница и близо 11 милиона тона общо зърнени култури По това време земеделците винаги почват да плачат и да се оплакват И колкото по вече се оплакват толкова по високи са добивите Вместо да плачат да помислят как да продават по вече фуражи месо мляко и олио а не само пшеница царевица и слънчоглед Имат огромното предимство да са разположени точно между два огромни пазара и- Е С и Турция и успехите и благосъстоянието им зависят само от тях

Още от Икономика и политика
ИПИ: Наблюдават ли се държавните предприятия със значителен фискален риск?