IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тренд: 60% от българите подкрепят интеграцията на Западните Балкани в ЕС

Половината от анкетираните смятат, че България има интерес от присъединяването на страните към Европейския съюз

16:11 | 15.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българите подкрепят интеграцията в Европейския съюз на държавите от Западните Балкани и смятат, че страната ни има интерес те да станат част от европейското семейство. Това сочат резултатите от проучване на изследователски център "Тренд", проведено в контекста на един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС и срещата на върха "ЕС-Западни Балкани" на 17 май в София.

Според резултатите 61% от българите подкрепят приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. Само 16% са тези, които са на обратното мнение. Близо една четвърт остават тези, които не знаят или не могат да преценят.

Социолозите заключават, че българите осмислят като национален интерес европейската интеграция на Западните Балкани. Половината от интервюираните респонденти са на мнение, че България има интерес от приемането на Западните Балкани в Европейския съюз, а само 18% са на обратното мнение. Сходен е и делът (52%) на тези, които смятат, че приемането на страните от региона ще се отрази положително на България.

Европейската перспектива на Западните Балкани за следващото десетилетие изглежда оптимистична през погледа на българите. 43% са на мнение, че страните от региона ще бъдат приети в ЕС през следващите десет години, а 18% са на противоположното мнение. Логично, на този въпрос, делът на тези, които не знаят или не могат да преценят се повишава до 39%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още