Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Три стартъпа ще развият проектите си в бизнес след конкурс на БАКБ

Стойка срещу кражба на велосипед, пластмасови чаши за многократна употреба и занаятчийска работилница за млечни продукти получиха награди за иновации

Три стартъпа ще развият проектите си в бизнес след конкурс на БАКБ

Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на БАКБ, и Божидар Христов от Streebl, носител на първата награда в конкурса "БАКБ Предизвикателство". Снимка: Фондация Rinker

Стойка срещу кражба на велосипед, пластмасови чаши за многократна употреба  и занаятчийска работилница за млечни продукти, която възстановява традициите с практическо обучение, спечелиха първите три награди в конкурсната програма „БАКБ Предизвикателство“, която инвестира 25 хил. лева в зелени и и устойчиви бизнес проекти. 

Първата награда е за Божидар Христов от Streebl (Стрийбл), който предоставя удобен и сигурен начин за защита на велосипеди. Целта на проекта е да увеличи броя на колоездачите в големите градове. Фирмата е основана и базирана в София, България, нейни собственици са Божидар Христов, който е изпълнителен директор, и Боян Христов - технически директор на Streebl. 

Компанията предлага първата по рода си сигурна стойка за заключване на велосипеди, която едновременно заключва предната и задната капла на колелото, както и неговата рамка и работи посредством RFID карта и мобилнo приложение. Патентованата стойка на Streebl превъзхожда конкурентите си със своята сигурност, удобство и малки размери, а основен клиент са различни бизнеси и бизнес сгради.

Сабина Максимова и Божидар Максимов взеха втора награда от конкурса на БАКБ. Те създават ЗЕРА с визията за чиста планета и с мисията да се сложи край на образуването и изхвърлянето на токсичен и неразградим пластмасов отпадък. Иновацията е в решението да има пластмасови чаши за многократна употреба в комбинация с услуги за брандиране, измиване и логистика на чашите. Решението е насочено към големите промоутъри и организатори на фестивали и други събития в България.

ЗЕРА се нуждае от финансиране за закупуване на професионална машина за миене на чаши и инвентар за обезпечаване на големи мероприятия.

Мина Варджиева от „Заралийска занаятчийска работилница за млечни продукти“ спечели третата награда на БАКБ с идеята си да превърне традиционното занаятчийско знание от пасивна памет в система от практически умения, като възстанови занаятчийското обучение  в преработката на мляко и млечни продукти.

Варджиева организира занаятчийски обучения и демонстрационни производства на ръчен кашкавал, бяло саламурено сирене в дървен калъп, катък, бутано домашно масло и кисело мляко.

Още по темата

В „Заралийската занаятчийска работилница“ се предават и знания, необходими на потребителите за различаване и оценяване на качеството на предлаганите на пазара млечни продукти.

“Заралийска занаятчийска работилница” за млечни продукти се нуждае от финансиране за закупуването на хладилен автомобил и техническо оборудване за самата работилница, което ще позволи реализиране на обучения, както на място, така и на различни локации в страната. 

"Нямаше спор кой да вземе първата награда в конкурса за предприемачи с фокус върху “зелени” и устойчиви инициативи, защото проектът показа работещ модел, каза Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка, при връчване на наградите.

Освен пари, в продължение на една година банката ще осигури менторство на екипите в реализирането на идеите.

„Само трима победители  ще получат  финансова награда, но ние ще финансираме всяка идея, свързана с устойчивото развитие на  нашата земя, която свързва хората и природата“, подчерта Бориславова, която е инициатор на идеята „БАКБ Предизвикателство“.

Тя обяви, че банката приема мисията да подкрепя и развива „зелени“ идеи, свързани с опазване на околната среда и повишаване на социалната ангажираност на обществото към екологията и устойчивото развитие. Целта е да се подкрепят бизнес проекти, създадени от стартиращи компании, които ще се превърнат в реален бизнес.

От БАКБ информираха, че в конкурса са участвали 26 проекта, място в акселератора спечелили 13 предприемачи, които в продължение на три месеца са развивали своите  подробни бизнес планове.

Дванадесет екипа, които са преминали през всички етапи на конкурса, са защитили концепциите си в пет категории: устойчива градска среда; „зелени“ продукти, процеси, технологии; ефективно използване на суровини/материали и рециклиране; устойчиво земеделие; туризъм, развиван по устойчив начин; „зелени“ иновации.

Сред тях са проекти за производство и продажба на прясна паста от водораслото от рода Спирулина, ферма за охлюви, зелена мобилна автомивка, която почиства без с пара и без препарати, консултантска фирма за градински услуги, производство на мебели от пластмасови отпадъци, производство на пуш-скутери (пълноразмерни тротинетки), иновативна маска  за дишане.

Конкурсната програма „БАКБ Предизвикателство“ се осъществява от БАКБ в партньорство с Фондация „Bcause" и Център Rinker.

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСП избра националния си съвет