IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудното сбогуване на България със свръхмогъщия ѝ приятел

България и Гърция са най-проруски настроените страни в ЕС, показват различни допитвания

08:43 | 11.05.18 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Свръхмогъщият приятел" - под това заглавие швейцарският Neue Züricher Zeitung публикува обширен анализ от Иво Мийнсен, посветен на връзките между България и Русия.

Подзаглавието гласи: „След една толкова дълга обща история, на българите не им е лесно да се еманципират от Русия". Авторът е избрал двама протагонисти, чрез които навлиза в темата: 27-годишния графити-артист Васил и Юри Борисов, член на ръководството на организация „Русофили". Репортажът започва от Паметника на Съветската армия и преминава през доста различните гледни точки на двамата събеседници. Особено интересна е аналитичната част от публикацията, където авторът - макар и с някои дребни грешки - развива един историческо-философски възглед за отношенията между България и Русия. Ето какво пише той:

„За [Юри] Борисов освобождението на България през 1944 е само един аспект от близостта между двата народа: „Връзките между нашите цивилизации са прастари“. И наистина: кирилицата възниква през 10-ти век в България и оттам се разпространява заедно православието и в Русия. От своя страна Руската империя акушира при раждането на модерната българска държава: през 1877 войските на Москва предприемат настъпление срещу Османската империя и по този начин година по-късно осигуряват победата на борците за независимост. В края на Втората световна война български войски воюват заедно с Червената армия против Хитлер. Но тази историческа картина, която е широко разпространена в България, игнорира факта, че в две световни войни София воюва срещу Русия, тъй като тамошните елити се надяват на по-големи териториални придобивки от един съюз с Германия.

През 1946 България се присъединява към Източния блок на Сталин. Въпреки симпатиите към Русия, тази „революция“ не минава без насилия. През първото десетилетие на социализма десетки хиляди изчезват в затворите и полицейските зандани. Според български историци, „Народният съд“ екзекутира между 15 000 и 30 000 души, а хиляди хора умират в мъки в концлагера в Белене. Официално ръководителите говорят единствено за успехите, които се дължат на „братската помощ“ от изток. „За българския народ дружбата със Съветския съюз е тъй жизнено необходима, както слънцето и въздухът за всяко живо същество", говори в захлас първият комунистически властелин Георги Димитров. А неговият наследник Тодор Живков през 1963 дори иска да направи България 16-а съветска република.

Според социалистическата пропаганда тесните връзки между страните от Източния блок са въплъщение на „дружбата между народите". Чрез този израз историческите връзки, братствата по оръжие, както и общата политическа и икономическа система се спояват в една метафора. Имперският съветски ред, възникнал в резултат от революции и войни, придобива възвишената форма на някакъв семеен съюз. Единственото неравенство между членовете се състои в това, че „големият съветски брат" води останалите за ръчичка към едно по-добро бъдеще.

Инсценировките на тази задушевност, включително и комично известната братска целувка, са обект на подигравки единствено в личното пространство на хората. В сателитните държави се разказва например следният виц: „Руснаците какви са ни - приятели или братя? Отговор: Братя, защото приятелите човек сам си избира." Зад този виц прозира горчивата реалност, защото химните за приятелството често пъти прикриват потисничество и насилие. Потушените въстания в Полша, Унгария, ГДР и Чехословакия, военната окупация и икономическият колониализъм - това е отблъскващата обратна страна на медала.

В България не се стига до големи безредици. Страната печели от приятелството с „големия брат", от съветските кредити и образователните възможности. Но ръководството в София е наясно със своята зависимост от Москва. Когато подкрепата секва, веднага изчезва и патосът около „дружбата между народите". Още преди Чехословакия българите отменят ръководната роля на Комунистическата партия и пращат Живков в пенсия. Но същинска смяна на елитите не се състоява. А това означава, че няма и скъсване с миналото.

Независимо от това политиците съзнават, че бъдещето на България е със Запада. През 2004 година страната влиза в НАТО, а през 2007 - в ЕС. Стратегическото обвързване със Запада изглежда необратимо. След политическите промени над 1 милион българи напускат страната, главно в посока към Европа или Северна Америка. Но ориентирането на запад не променя сериозно обстоятелството, че икономическата обвързаност с някогашната колониална владетелка си остава тясна, особено в енергийния сектор. Освен това се предполага, че поне 400 000 руснаци притежават имоти в България. Те са и един от най-големите туристически контингенти в страната.

Според допитванията България и Гърция са най-проруски настроените страни в ЕС. Организации като „Русофили" искат това положение да не се променя. Юри Борисов твърди, че неговата организация не преследва политически цели. Но тя официално подкрепи анексирането на Крим и се обяви срещу разполагането в България на елементи от отбранителната система на НАТО. „Русофили" имат отлични лобита във всички партии, най-вече сред проруски настроените социалисти. Но българските елити са достатъчно прагматични, за да осъзнаят, че във времена на повишени геополитически напрежения едно безусловно обвързване с Русия може да излезе доста скъпо. Сред населението също има проевропейско мнозинство, което обаче не е задължително и проамериканско. А и не е чак толкова голямо", обобщава Иво Мийнсен в статията си, публикувана на страниците на Neue Züricher Zeitung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 6 rate down comment 4
lele26
преди 6 години
Фанатици и чуждопоклонници такива са от сектата на русофилите. Промити мозъци. Вместо да се кланяте на далечна сибирска империя прочетете малко българска история. Гордейте се с българските постижения а не с руските самолетчета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 6
ppl
преди 6 години
Чакайте сега, да се разберем нещо - нали Русия е технологично изостанала, в 19 век бедна, бандитска, феодална държава, преди 2-3 г трябваше да фалира и куп още апокалиптични прогнози. Кога стана супер, дупер, свръх и т.н., че и приятел!? Нали сме ЕС и НАТО!? Или си пишем както, когато и каквото ни изнася!? Който скъса с Русия, е най-големият *** на земята. И Германия го знае и си върти бизнеса, както и ВР и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 9
michaelis12
преди 6 години
Тиквестторо само да ви попитам какво е 3 март и кво празнуваме тогава ?!? Некой от русите ви пичкеттини дет преписват знаят ли този ден какъв е ?!? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 15 rate down comment 20
michaelis12
преди 6 години
Сбогуване просто нема да има, ТЕ (СССРа) ни заеббаха през 1990та на произвола на съдбата и "свободния американски пазар" са видеха че не стаат нешата как са си мислили и ше треа да си ни приберат пак. Кат ни осиноват как си бехме и излезем от Натовските коччини и Американската Окупация, тогааа тия дет сме навънка ше си доем обратно до тогава ше чекаме да приключи демократичния Американски Геноцид. Ако па изчезнем преди тва от картата с refugees welcome то и без тва и скапаняррския ви сайт нема съществува или ше е на турски най-малкото, щот комшиите се увеличават, а наща територия им треа и то спешно и искат да ни прилапат обратно как сме си били преди 150г. .... Само дет тогава Руската Империя ни е спадила от чаллмите не е Амесиканския експеримент .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 5
dr.5rov
преди 6 години
*** = ш.л.я.х.т.а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 17 rate down comment 1
dr.5rov
преди 6 години
След една толкова дълга обща история, на българите не им е лесно да се еманципират от Русия".-------Да, не ни е лесно да се еманципираме, но не само към руснаците, а и към всички други. Все още си си играем на фили и фоби. И това сме започнали да го правим веднага след Освобождението и до ден днешен. Дано сега успеем, но кой знае. Това е последната стъпка преди да стигнем до истиското си освобождение. Швейцарците са успели. Партнори са с всички и са независими т.е. еманципирани са, но са се научили и го могат, а ние не. Колкото до руснаците, лично за мене е ясно - признателност към дедите им, независимо от текущте ни отношения и не поради някакви братства, а за това което са направили някога дедите им, независимо от това какви мотиви са водели тогавашните им управници, нито от последващата ни история. И това е важно за самите нас за да можем да се самоуважаваме.А тя, историята е нещо много странно. Ген. Гурко с минаването си на Стара планина посред зима и освобождаването на София на практика решава войната в полза на Русия. Същият този генерал е най-големия злодей ако питаш поляците, защото той е потушил въстанието им и казаците му са съсекли полската ***.Не знам кога най-сетне ще се научим да ходим на собствените си крака и ще спрем да се държим за нечий крачол или пола. Много има да учим още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 19 rate down comment 7
BobbyM
преди 6 години
Ох ох не се чете. И какво е направила швейцария за българия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 17 rate down comment 7
LaCosta
преди 6 години
Британската империя забранява търговията с роби през 1807 г. Оттук нататък тя превзема земи и сваля крале в Африка с мотива, че се бори с робството, но в същото време върти алъш-вериш с Турция и мълчи за поробените християнски народи. Уилям Гладстон надига глас за българските ужаси през 1876 г. няколко месеца след като Турция спира да плаща, като в прочутия си памфлет не пропуска да отбележи, че дадохме на султана 200 милиона за оръжия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 18 rate down comment 5
LaCosta
преди 6 години
Ще прощаваш за откровеността, ама въпроса за кого играят Чърчил и западняците може да го зададе само човек, който не се е задълбавал в европейската геополитика. Само един пример - защо Османската империя оцелява толкова векове и защо англичани и французи /които сега толкова ни обичат/ векове не са си мръднали пръста за свободата на българите, независимо от кланетата? Ами защото английският и френският едър индустриален и банкерски капитал са си договорили с османците свободен достъп до тогавашният доста голям пазар на империята и са спокойно са си трупали /демократичния сега/ капитал докато българите и другите балкански народи са плащали с кръвта си борбата за свобода.Ето една не лоша статия по въпроса:http://***.filibe.com/club/club6a157.htmlА сега пък да се замислим защо е създаден сегашният голям европейски пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 5
LaCosta
преди 6 години
Миналото не трябва да се разглежда тесногръдо и през призмата на наложени клишета. Ако погледнем сегашната политика на Полша, Чехия, Унгария дали пък Димитров поне малко не е бил прав със своите идеи за Балканска и Източноевропейска федерация?Дай да видим какво представляваха България и Югославия през 70-те и 80-те години и какво са сега. И как така през последните 30 години успяха да се превърнат от сравнително развити и напредничави държави в бедни просяци надяващи се на европейски помощи. Дали ако бяха образували тези две държави една конфедерация с население 25-30 млн души щяха да бъдат така лесно парче по парче превзети от американците и изнудвани от албанските и другите мюсюлмански малцинства?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още