IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият бранш в България прави крачка към обединение

Регулацията трябва да отиде в бизнеса, а контролът да остане в държавата, смята Поли Карастоянова от Национален борд по туризъм

10:59 | 11.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Туристическият бранш в България е готов за обединение, каквото предвиждат промени в Закона за туризма. Това заяви изпълнителният директор на Сдружение "Национален борд по туризъм" Поли Карастоянова и посочи като положителен пример за секторно обединение Националната строителна камара и Лозаро-винарската камара. 

Промени в Закона за туризма ще извадят на дневен ред изискването да се създаде само една представителна туристическа организация за сектора.

"По закона, такъв, какъвто в момента съществува, се случи една епидемия от регистрация на организации, които може би вече са над 200. Този модел прави невъзможно взимането на каквото и да е решение", коментира Карастоянова. Проектозаконът е във фаза обществено обсъждане, припомни тя пред БНР.

Бизнесът настоява сам да си дава лицензи на новите обекти и да ги категоризира, а държавата само да контролира процеса и да движи политиката в туризма. "Обединението не е самоцел. То е модел, инструмент, с който регулацията отива в бизнеса, а контролът остава в държавата", заяви Поли Карастоянова.

"Не вярвам, че е работа на който и да е висш представител на българско правителство да брои чадъри и шезлонги по плажа, да мери коридори и да брои шпионки на вратите. Работа на всяко българско правителство е да осигури мрежата от туристически представителства, бюджета за национална реклама, авиокомпаниите, инвестиционния интерес към България - това означава да провеждаш политика в туризма. Настояваме за съществено увеличение на бюджета на Министерството на туризма за национална реклама, за работа както с българските, така и с международните медии, защото е много важно да знаем какво разказваме за България и то може да бъде разказано по различен начин", посочи Карастоянова.

Утре Националният борд по туризъм провежда петата си годишна среща. На форума туристически сдружения, неправителствени организации, големи инвеститори в България, представители на законодателната, изпълнителната и местната власт ще обсъдят проблемите на сектора и ще излязат с предложения за тяхното разрешаване.

 


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още