IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се приходите от ловен туризъм

България възвръща авторитета си на предпочитана ловна дестинация, заяви заместник-министър Атанас Добрев

18:48 | 21.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: МЗХГ</em></p>

Снимка: МЗХГ

През 2017 г. приходите по линия на организирания ловен туризъм в държавните ловни стопанства са над 6,5 млн. лв. или с над 1,5 млн. повече от предходната година, съобщи заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев при откриването на 24-тото издание на Международната изложба „Природа, лов, риболов” в Пловдив.

Ловували са близо 5 500 ловци, от които около 1 500 са чуждестранни гости с интерес към атрактивния трофеен отстрел.

2017 г. е била успешна при отстрела на трофеен благороден елен и елена лопатар. Ловът на дива свиня остава най-предпочитан, перспективи има и пред лова на муфлон, съобщи агроминистерството. 

„Грижите за дивеча, полагани от държавните предприятия и техните ловни стопанства, спомагат България да  възвърне авторитета си на предпочитана ловна дестинация в Европа и света“, каза Добрев.

От началото на 2018 г. проверките в горските територии надхвърлят 100 хил. при общо 370 хил. за цялата минала година.

Добрев припомни, че от края на миналата година в Правец работи първият в Европа и втори в света регионален CIC Център за опазване здравето на дивеча.

Тази година по време на изложението се отбелязват 120 години от създаването на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още