Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Владислав Горанов: Надявам се влизането в ЕРМ II да стане до края на годината

Според заместник министър-председателя Томислав Дончев брутният вътрешен продукт на България се е удвоил през последното десетилетие

Владислав Горанов: Надявам се влизането в ЕРМ II да стане до края на годината

Владислав Горанов. Снимка: БТА

Ние използвахме силното българско председателство на Съвета на ЕС, за да поставим на дневен ред един важен приоритет - присъединяването към ЕРМ II и след това към еврозоната. Това е заявил финансовият министър Владислав Горанов по време на Пловдивския икономически форум, съобщава БТА. 

Горанов обясни, че са последвани съветите на западните партньори, че това трябва да стане в тясно сътрудничество с Европейската централна банка по отношение на банковия надзор. По думите му никога не е имало по-голямо политическо и икономическо доверие към перспективата България да влезе в по-близкия кръг на европейска интеграция и изрази надежда влизането в механизма ЕРМ да стане до края на годината.

Според финансовия министър Владислав Горанов последните няколко години регионът на Югоизточна Европа се намира в специфичен бизнес цикъл, при който т.нар. инфилтрация чука на вратата и ние трябва да сме подготвени за нея, защото може да ни подмине и без да окаже необходимото влияние върху процесите при нас. Той каза, че според статистика на една неправителствена организация през последната година неформалната икономика пада няколко процентни пункта. За първото тримесечие на тази година сезонно неизгладените данни показват 4,8 на сто растеж. Горанов поясни, че сезонно неизгладените данни са по-добрия инструмент за прогнозиране на трендовете в икономиката до края на годината. Според него на базата на тези числа има основания да смятаме, че първоначалните очаквания за тази година ще бъдат надминати. Има три процента ръст в индустрията, има 3,6 на сто ръст в услугите и ръст в потреблението.

Брутният вътрешен продукт на България се е удвоил през последното десетилетие, износът на стоки е нараснал 2,4 пъти, а износът на IT продукти и аутсорсинг услуги е нараснал пет пъти, посочи при откриването на Пловдивския икономически форум заместник министър-председателят Томислав Дончев.

По думите му добрата икономическа политика е като добре работеща навигация в автомобила, помага ти да стигнеш, където искаш да бъдеш. "Правилният разговор в момента е къде искаме да бъдем, как да се доближаваме до икономическо ядро на Европа като икономически показатели", добави той.

Дончев каза още, че в България, като част от общия европейски пазар, процесът на инфилтрация - на подобряване на благосъстоянието, вече е започнал, но не трябва да разчитаме само на това, а е необходимо да разчитаме повече на себе си.

"Да разчитаме на ефекта инфилтрация, означава да се обречем голямото ни постижение да е само аутсорсингът, да мислим само в по-големи мащаби, да мислим за повече инвестиции, повече работни места - това е хубаво, каза Дончев, но подчерта, че е време да бъдем претенциозни и когато говорим за инвестиции и за производства, да гоним други цели. Да търсим: по-висока добавена стойност, по-високи печалби и по-високи заплати. За постигането на тези високи цели, няма универсален алгоритъм, а всеки трябва да намери собствения си път. По думите му общото между всички страни, осъществили голяма икономическа трансформация се базира на три правила - силно образование, недопускане на грешки в публичните финанси и обществен консенсус.

Зам.-премиерът каза още, че базирайки се на тези три опори, ние трябва да намерим четвъртата или Балканската подправка, която да направи нещата възможни.

 

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
2
 
8
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Моля някой от сложилите ми ДВА минуса да даде аргументите си за това.
4
 
4
 
7
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Няма да стане, Горанов. Както и ти няма да си признаеш за гнусен конфликт на интереси с жилиЩАТА си. Като министър не те уважавам, защото си ясен с дистанционното си образование в Свищовската академия по времето на Паричко Мадамов. А за чакалнята (или съблекалнята, както я наричат зевзеците), не се кани. Не прибягвай до правилото - да повтаряте често някакво намерение, защото то така и не става. Борисов ни занимава пространно как ще дойде Фолксваген тук, но СЕГА ЗАЩО НЕ НИ каже, че и защо отива в ТУРЦИЯ?
1
 
5
 
6
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Коя година?
3
 
4
 
5
преди 3 седмици
Ако не стане, ще си посипя глявата с пепел. Или няма. По-скоро второто.
9
 
9
 
4
преди 3 седмици
Ръста на Б В П игнорира инфлацията По добрия въпрос които може да бъде зададен на Горанов подал ли е молба пред Е Ц Б за приемането ни в Чакалнята Ако още не е подал молба никой няма да ни приеме

Още от Икономика и политика
Частни фирми ще осъществяват първоначалната регистрация на автомобили