Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Втора проверка показа по-скъпи цени на 40% от 60 вносни храни

Според земеделския министър Порожанов не става въпрос за нелоялна търговска практика и различно третиране на потребители от страните в ЕС

Втора проверка показа по-скъпи цени на 40% от 60 вносни храни

Фермерски пазар в София. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Над 40% от 60 храни, внесени от ЕС, са по-скъпи в България, отколкото в останалите страни членки. Това показа втората проверка за двоен стандарт при храните, обяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

По-скъпо се продават детските пюрета и италианските макарони, уточни министърът. Очаква се следващата седмица да бъдат обявени и данните от физикохимичния анализ на продуктите.

"Резултатите ще потвърдят в една или друга степен изводите от предишното ни проучване на 30 стоки. При него бяха установени по-драстични диспропорции в цени, в органолептични свойства и на етикети", каза Порожанов пред "24 часа".

При новата проверка отново са установени разлики в етикетите на храните от ЕС у нас и на западния пазар. Според Порожанов обаче това не означавало, че в България се предлагат вредни продукти. Ставало въпрос за нелоялна търговска практика и различно третиране на потребители от страните в Евросъюза.

Съвместно с омбудсмана Мая Манолова министерството на земеделието организира на 30 април в София форум на тази тема. Очаква се да присъстват премиерът Бойко Борисов и представители на държавите от ЕС.

Министърът подчерта, че не приема обясненията на производители, които аргументират разликата в съставките на продуктите с вкусови предпочитания на отделните нации.

"Необходимо е да има ясна законодателна регламентация за единни съставки в храните за европейския пазар", категоричен е той.

Още по темата

Европейските власти искат двойният стандарт при храните в Източна и Западна Европа да бъде забранен със закон и компаниите да бъдат задължени да продават продукти с еднакво качество навсякъде в ЕС, пише британският "Гардиън". Дори вече има изготвен текст за евродиректива.

Следващия месец Европейската комисия ще представи на страните от ЕС методика, с която да тества световни компании и техните продукти. Евродирективата можела да влезе в сила от средата на следващата година.

Според еврокомисаря за защита на потребителите Вера Йоурова заради подготвяната регулация компаниите били изнервени и се очаквал голям отпор.

"Ще засилим борбата срещу двойното качество на храните. Изменихме директивата за нелоялни търговски практики, за да пише черно и бяло, че двойното качество на храната е забранено", заяви Йоурова.

Проверки в няколко страни в Централна и Източна Европа, включително и България, установиха, че мултинационални компании продават продукти в по-новите членове на ЕС, произведени с различен състав, а при някои има значителни разминавания в цените.

Новата директива предвижда, че за да предложи един и същи продукт с различни съставки, производителят трябва да докаже, че на даден пазар има предпочитания към друг вкус, а не към традиционния.

Директивата ще даде и повече права на потребителите. Те ще имат право на колективни искове срещу дадена компания, а санкциите ще се вдигнат до 4% от годишния оборот.

Освен това потребителите ще имат право да получават подробна информация преди сключването на договор и да го прекратяват до 14 дни след сключването.

По статията работиха: Екип на Dnes.bg , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
"Сиела Норма" ще достави 3000 машини за евроизборите на 26 май