Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Въвеждането на адекватни минимални доходи в ЕС излиза на дневен ред

Да бъде изработена карта за адекватни минимални доходи в евросъюза, предлага зам.-министърът на труда Султанка Петрова

Въвеждането на адекватни минимални доходи в ЕС излиза на дневен ред

Снимка: Pixabay

Да бъде изработена карта за адекватни минимални доходи в Европейския съюз. Това предлага заместник-социалният министър Султанка Петрова. Картата ще зададе стандарти и правила, които да определят този доход, както и да гарантира мониторинг на процесите по постигане на адекватни минимални доходи във всяка една страна в ЕС. Това обясни заместник-министърът на труда пред пред журналисти.

Предложението е в рамките на кампания на Европейската анти-бедност мрежа за осигуряване на по-добър живот на гражданите на ЕС чрез въвеждане на адекватни минимални доходи. В рамките на кампанията активисти обикалят 32 европейски страни в разясняване на целите на Европейската анти-бедност мрежа. 

Още по темата

Пътната карта за адекватни минимални доходи в ЕС ще гарантира прозрачност, ще се наблюдава процесът на изваждане на хората от бедност, а и всички, които имат нужда, ще бъдат адекватно подпомогнати, разясни Петрова.

Целта на кампанията е разработването на рамкова директива за адекватни минимални доходи. Идеята е минималните доходи да се определят не само от експертите, а преди всичко от самите нуждаещи се, посочи заместник-министърът.

Минималният доход ще се определя на базата на потребителската кошница, в която ще се включат продуктите, необходими за нормален живот. Цената на продуктите ще бъде наблюдавана през годините, защото тя се променя, каза Петрова. Ще се определи и необходимата помощ човек да се реинтегрира успешно в обществото. Наред с това трябва да има индивидуален подход за всеки случай на подпомагане, защото в момента в България има хора, които изобщо не са в страната, а получават социални помощи и това трябва да се прекрати, посочи зам.-министърът на труда. 

Още по темата

Един адекватен минимален доход осигурява и адекватен жизнен стандарт, всеки има право по закон на този минимален стандарт, обобщи Петрова.

Султанка Петрова се надява в срок от една година кампанията за адекватни минимални доходи да приключи успешно с разработването на рамкова директива. По думите ѝ вече има нагласа в ЕС да се върви към по-социална и солидарна Европа, като доказателство за това е и Европейският стълб за социални права.

Чрез кампанията си ЕС вече казва, че моделът за борба с бедността, който съществува в момента, е неадекватен. Това коментира директорът на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков. Той разтълкува инициативата като посочи, че сигнализира осъзнаването на ЕС, че в борбата с бедността вече са положени много управленски усилия, но въпреки това бедността не намалява.

Проблемът не е на гузната съвест на имащите, които трябва да помогнат на нямащите, посочи Иван Нейков. И уточни, че проблемът е много по-голям, визирайки връзката между бедността и емиграцията.

По думите му няма как да има конкурентоспособна икономика с масова бедност, защото „бедният има проблем с образованието, със здравеопазването, с живота на семейството си, на него последна грижа му е конкурентоспособността“, обясни Нейков. И допълни, че ако ЕС не се пребори с бедността, ще се провали и Европейският стълб за социални права.

С кампанията за адекватни минимални доходи ЕС показва, че са необходими нови инструменти за борба с бедността и съюзът започва процес на търсене на такива, каза експертът.

За него елементарен подход е да се върви просто към вдигане на обезщетения и помощи. Според Нейков дилемата пред ЕС в момента е „дали ще се движим по модела - ако имаш две ризи, дай едната на ближния си, или ще минем към модел - помощ, но само срещу усилие“.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

10
 
15
 
3
преди 2 години
Следва директива за минимална гарантирана продължителност на интимния акт. После за още и още .... докато съвсем го ударя на комунизъм!
12
 
18
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
забранете вноса на китайски и индийски стоки и въведете минимални стандарти за качество и спрете всякакъв вид социално подпомагане освен на инвалиди 1-ва група ... нещата сами ще се наредят за има-няма една петилетка ... другото са нео-комунистически бъл.во.чи ...
3
 
10
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Аве Тиквестора, какви са тия недъгави преводи вашите?
"Пътна карта" ... нямам думи просто. И не е сефте. Трябва ли да знаем английски, за да можем да ви четем преводите на български?

Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото