IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна процедурата за избор на управител на Здравната каса

БСП ще предложи законодателна инициатива за смяна на целия механизъм за избор и контрол на НЗОК

12:02 | 27.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът започна процедура за избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). С 96 гласа "за", 6 "против" и 30 въздържали се депутатите приеха процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за нов управител, публичното оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по здравеопазването, както и на процедурата за избор от Народното събрание, съобщи БТА.

Investor.bg припомня, че миналата седмица досегашният управител Камен Плочев беше освободен предсрочно от Народното събрание поради обективна невъзможност да изпълнява задълженията си за срок по-дълъг от три месеца. Съгласно Закона за здравното осигуряване нов управител на НЗОК се избира от парламента в срок не по-дълъг от 30 дни след прекратяване на договора на предишния.

Предложенията за кандидати за управител на Здравната каса могат да се правят от парламентарните групи до здравната комисия в петдневен срок от приемането на горепосочените процедурни правила, решиха депутатите.

Кандидатите се проверяват за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Резултатите от проверката ще бъдат публикувани на специализиран тематичен сайт на интернет страницата на парламента.

След това процедурата предвижда изслушване на допуснатите кандидати, представили всички необходими документи, на открито заседание на парламентарната комисия по здравеопазването и гласуване по азбучен ред в пленарна зала. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Георги Михайлов от левицата заяви, че парламентарната група на "БСП за България" няма да подкрепи процедурните правила.

„Управителят на НЗОК на практика не може да влияе върху политиката на Надзорния съвет, а Здравната каса е превърната в подразделение на Министерството на здравеопазването, респективно на Министерството на финансите“, отбеляза той.

Михайлов обяви, че левицата ще излезе със законодателна инициатива за промяна на целия механизъм за избор и контрол на Здравната каса и затова апелира да не се бърза с избора на нов управител.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова от ГЕРБ обясни, че процедурата за избор на управител на НЗОК е в съответствие с нормативната уредба.

„Вероятно имате грандиозни намерения за законодателна промяна, но ние сега сме длъжни да не оставяме Здравната каса без управител“, коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още