Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Запорирани са 20 млн. лв. по сметките на БДЖ

Запорът е наложен след иск на облигационерите, подаден в Софийски градски съд

Запорирани са 20 млн. лв. по сметките на БДЖ

Снимка: БТА

Двама от кредиторите по втория облигационен заем на БДЖ са подали иск в Софийски градски съд (СГС) за 40 млн. лв. срещу „БДЖ - Пътнически превози”. С решение на съда искът е одобрен частично в размер на 20 млн. лв. в полза на облигационерите и са запорирани сметки на дружеството, съобщи „Холдинг БДЖ“.

В съобщението се припомня, че вторият облигационен заем от 240 млн. лв. е взет през 2007 г. за рефинансиране на стари задължения и за ремонти на товарни вагони. Според сегашното ръководство на холдинга този заем „реално не е бил наложителен“. До момента остатъкът на задълженията по заема е в размер на 103 млн. лв.

Още по темата

В съобщението се подчертава, че разпродажба на активи на БДЖ (мотриси и вагони) няма да има.

Заплатите на служителите за този месец са изплатени 3-4 дни по-рано и засега проблем няма. Напрежение има, въпросът е какво ще се случи в следващите месеци, каза пред БНТ Петър Бунев, председател на железничарския синдикат.

Заместник-министърът на транспорта Велик Занчев заяви пред БНТ, че транспортното министерство и БДЖ водят разговори с финансовото министерство, за да бъде използвана държавната помощ за превозвача, която бе разрешена от Европейската комисия.

„Водим интензивни разговори с кредиторите, но сега те втвърдиха позицията и затова сме изправени пред този казус“, обясни още Занчев.

От „Холдинг БДЖ“ уточняват, че облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път и временният запор няма да затрудни работата на дружеството, ако бъде намерено решение в краткосрочен план.

В съобщението се допълва, че се очаква решение на казуса от Министерство на финансите.

От края на 2009 г. БДЖ е в тежко финансово състояние с 849 млн. лева задължения. Към март 2018 г. задълженията бяха намалени до 361 млн. лева, като изцяло бяха изплатени първият облигационен заем и други кредити.

 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов: Очакваме още по-силно икономическо сътрудничество с Германия