Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Земеделие на кръстопът – да инвестираме в младите или в технологиите?

България е на челно място в ЕС по обезлюдяване на селата и тенденцията е необратима, смятат собствениците на земеделски земи

Земеделие на кръстопът – да инвестираме в младите или в технологиите?

Снимка: Архив Ройтерс

На фона на очакваните съкращения на земеделските субсидии за европейските фермери заради Brexit България трябва да реши основни въпроси: дали да се инвестира в здравна, образователна и социална инфраструктура по селата, за да се върнат там младите, или пък в съвременни технологии, които да заместят човешкия труд.

Това коментира пред журналисти във Велинград Анатоли Георгиев, заместник-председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).

„Обезлюдяването на селата е необратим факт“, заяви зам.-председателят на БАСЗЗ Галина Пейчева-Митева. Тя посочи, че в селото, където тя развива бизнеса си с лозя, розови насаждения и лавандула, най-младият жител е роден през 1942 г. 78 са постоянните жители, няма бензиностанция и вестници, хората се записват за доставка на хляб.

Още по темата

„Огромна част от труда по тези насаждения е ръчен. Невероятно трудно е да привлечем най-сръчните работници, като най-добрите са в Гърция, Испания и Великобритания. Имаме най-ниските нива на субсидиране и не можем да си позволим нивата на заплащане, предлагани на българските работници в ЕС“, коментира тя.

„България е номер едно в ЕС по изчезващи хора от селата“, заяви експертът Кирил Стоянов.

Ключов въпрос тук според Галина Пейчева-Митева е изравняването на директните плащания между държавите членки, за което българските фермери отдавна настояват. „Има нагласа за изравняване на директните плащания, но дали това ще бъде постигнато, е въпрос на договорка“, обясни тя.

Анатоли Георгиев коментира, че в бюджета на бъдещата европейска Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. се очертава дефицит от 7% спрямо сегашния период. Така годишните субсидии за земеделие в ЕС ще намалеят от сегашните 60 млрд. евро на 55 – 56 млрд. евро, което ще засегне и страната ни.

Директни плащания за фермерите ще има и след 2020 година, но с възможно редуциране, смята той. Възможно е фермерите да покриват допълнителни изисквания, за да си вземат субсидиите – не само екологични, но от социален и икономически характер.

Намирането на равнопоставеност между Западна и Източна Европа остава трудно преодолима задача, заяви той.  „Съществуват немалко мнения, че равнопоставеност трябва да има не само при получаването, но и даването на средствата“, смята още Георгиев.

Според него земеделските проекти може бъдат пренасочени към финансови инструменти – кредитни и гаранционни. Междувременно фермерите ще бъдат принудени да се сдружават помежду си, за да правят инвестиции.

БАСЗЗ настоява държавата да се намеси, за да бъдат решени следните въпроси: разпокъсаността на земеделската собственост със среден размер на парцелите от 6 дка и разрушената и липсваща напоителна система въпреки наличните водни ресурси.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
преди 1 година
Умряха баламите! Като няма хора, стягайте се и си работете сами! : ) :) :)
1
 
1
 
4
преди 1 година
"Пари нЕма, действайте", г-да "бизнесмени"! :) :) :)
1
 
3
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Премахването на субсидиите в земеделието в ЕС би довело до позитиви за българските земеделци . Разбира се това няма да стане тъй като европейската политическа класа се нуждае от механизми за преразпределение за да увеличава зависимостта на хората от себе си .За пример могат да послужат държавните поръчки в България .
0
 
1
 
2
преди 1 година
Дерзайте.
0
 
4
 
1
преди 1 година
Не е вярно, няма да остане един град смехономика с малко по-млади в него и то свестни, а останалото от страната деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/цецочарник/горановчарник/гинкочарник/шишичарник/доганочарник/боклукчарник, до 2025-та по-голямата част от малкия и средния БГ бизнес ще фалира, те няма да може да издържат повече тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, както го правеха досега, особено в ромската провинция и особено в производството, няма да остане никаква средна класа, тази която я имаше досега предстои да се пенсионира, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет българските кретено-масони и съучастниците им политици ще ги събират на ромите от висококвалифицираността, от желанието им да се размножават безразборно и умението им за 50 лв. да гласуват за който им кажат, макар и понякога да не разбират системата на числата при преференциалното гласуване. Балончето от заеми и еврофондове предстои да изгърми, всяко тиквено чудо за 3 мандата. Предстои да изгърми и балончето на целият глобален кретено-масонски капитализъм, особено на фона на планетарните промени в следващите години, когато климатът ще става все по-агресивен и динамичен, а земетресенията все по-често явление. Капитализмът е най-глупавото нещо в цялото съществуване, негативните последствия за планетата и цивилизацията тепърва предстоят, повечето от вас имат нужда да разберат защо кретено-масонският капитализъм за нищо не става и защо подобна философия и идеология не са разумни за една цивилизация в триизмерен материален свят като този, имат нужда от този опит за да обогатят съзнанието си.

Още от Икономика и политика
АПИ: Не поддържаме монопол на нито един Национален доставчик на услуги