IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалко Валкенбург: Потребителите ще се доверят на европейския продукт за пенсионни спестявания

Актюерите трябва да осигурят ясни и безпристрастни данни, за да вземат клиентите информирани решения, посочи представителят на Европейската асоциация на актюерите

08:45 | 03.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фалко Валкенбург. <em>Снимка: Личен архив&nbsp;</em></p>

Фалко Валкенбург. Снимка: Личен архив 

Фалко Валкенбург е независим консултант-актюер, предприемач и инвеститор. През септември 2014 г. е избран за „Актюер на годината“ в Холандия. Има над 30 години професионален опит в големи консултантски фирми (Towers Watson и др.), по време на които изгражда задълбочен поглед и експертиза в пенсионната сфера.

Фалко Валкенбург е член на Съвета на директорите на Европейската асоциация на актюерите (AAE) и като такъв е тясно свързан с пенсионото развитие в Европа. От април 2016 г. той е част от Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA). Фалко смята, че все повече нараства необходимостта от иновации в пенсиите. Той се интересува от връзката между шест факторa: хора, планета, печалба, пневматика, пенсия и гордост. Той подкрепя две инициативи като инвеститор: PensioenPod (средство за комуникация, насочено към потребителите) и Surance (всеки индивид да разполага със специална пенсионна спестовна схема с максимален контрол и гъвкавост).

Фалко Валкенбург е и един от основните лектори и модератори на предстоящата международна конференция за общоевропейския продукт за лично пенсионно осигуряване - PEPP, която ВУЗФ организира на 30 май в НДК. Конференцията се организира в партньорство с Investor.bg, съвместно с Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.


– Г-н Валкенбург, какви промени в предложената рамка за PEPP според вас и според Европейската асоциация на актюерите, ще бъдат положителни за потребителите?

– Първо, искам да кажа, че Европейската асоциация на актюерите подкрепя инициативата PEPP, която ще осигурни допълнителни възможности за пенсионни спестявания, особено в някои страни-членки, където съществуващите възможности са ограничени. Европейският произход на компаниите може да насърчи някои потребители да се доверят повече на такъв продукт за пенсионни спестявания.

Наистина смятаме, че някои промени в предложената рамка на PEPP могат да направят общоевропейският продукт за лично пенсионно осигуряване дори още по-силен – положителен за потребители, за които пенсионирането предстои след много години, защото според нас те няма нужда да решават от самото начало на договора какъв подход за изплащане да предприемат при пенсионирането си. От техническа гледна точка, 10 или 15 години преди момента на пенсиониране трябва да е достатъчно рано.

Освен това, бихме искали да премахнем настоящото изискване в член 37, според което „изборът по подразбиране ще осигури капиталова защита“.

Тъй като се очаква повечето потребители да изберат възможността по подразбиране, смятаме, че тази капиталова гаранция не трябва да бъде по подразбиране. Такава гаранция звучи много добре, но според нас може да бъде подходяща единствено за спестители, които поемат рискове или на които скоро предстои пенсиониране. Така че е добре да се предлага продукт, при който се разполага с капиталова гаранция, но не по подразбиране.

– Каква е ролята на Европейската асоциация на актюерите в обсъжданията на проекти за законодателни решения на ниво ЕС?

– Европейската асоциация на актюерите обслужва обществените интереси като предоставя съвети и мнения на различните институции в ЕС независимо от интересите на сектора. Това са Европейската комисия, Съветът на министрите, Европейският парламент, Европейската централна банка, EIOPA и различните им комисии по въпроси, свързани с актюерство в европейското законодателство и регулации.

– Смятате ли за положително предложението на ЕК за добавяне на банки и управляващи дружества към традиционните доставчици на такъв вид продукт пенсионни фондове?

– Да, положително е, защото увеличава броя на доставчиците. Все пак трябва да отбележим, че регулаторните рамки за подобни доставчици са различни. Това може да създаде възможност за така наречения „арбитраж“, свързан с регулаторната рамка, данъчното третиране и изискванията за защита на потребителите.

Това означава, че между продуктите, които всеки един доставчик предлага, има съществени разлики. Важно е потребителите да бъдат подробно информирани за тези разлики, както при влизането в сила на договора, така и при смяна на вида доставчик.

– Ще могат ли потенциалните потребители лесно да съпоставят PEPP продукти при положение, че голяма част от характеристиките са оставени на дискрецията на държавите-членки или доставчиците?

– Съпоставянето на PEPP продукти наистина е предизвикателство, дори когато говорим само за една страна.

Вярвам, че е важно да се определи набор от „прогнозни стойности“, така че да се сравняват РЕРР продукти.

Независимо от избора за инвестиция, важно е да получим резултати въз основа на прогнозна стойност на фиксирана доходност от 4%. Това служи единствено за сравнение на продукти с много различни по своята същност спецификации. След това ще можем да разберем как се представят тези продукти въз основа на еднакви вноски.

В същото време, трябва ясно да бъде показано, че подобен резултат е получен единствено с цел сравнение и не дава никаква информация за очакваните резултати.

– Според вас не трябва ли Регламентът да уреди по-подробно видовете плащания от PEPP, т.н. фаза на изплащане?

– Смятам, че фазата на изплащане се ръководи от националните правила и регулации на страните-членки. Тъй като ситуацията е такава, аз нямам проблем с настоящата формулировка на предложението за РЕРР.

– Разполага ли Европейският съюз с достатъчно подготвени актюери?

– Питате дали над 23 хиляди напълно квалифицирани актюери в Европа са достатъчни? Бих казал, че са достатъчни.

От гледна точка на актюерите, тези продукти не са особено сложни. Мисля, че продуктите ще бъдат уеднаквени с предложението за РЕРР.

Очаквам в бъдеще тези продукти да станат по-опростени, а не по-сложни и по-скоро да започнат да си приличат, отколкото да се различават едни от други. Актюерите могат и трябва да спомагат за точната, обективна и пълна информация за потребителите. Потребителите имат нужда от ясна информация. Тя е необходима както по време на закупуването на продукта, така и по време на неговия жизнен цикъл.

– Трудно ли се управляват системи за пенсионно спестяване при променящите се икономически условия и какви са тенденциите?

– Техническите детайли могат и да са сложни, но не е задължително това да значи, че са трудни за управление. Това, което прави нещата трудни е човешкият фактор. Интересите на потребителите, доставчиците, политиците, наблюдаващите и съветниците не винаги са в унисон. Това често създава трудности.

Предложението за РЕРР много сериозно се стреми да постави интересите на потребителя в центъра. Актюерите могат да информират по обективен начин всички акционери. Ако всички звена успеят да работят в унисон и се стремят към дългосрочни добри резултати за потребителя, значи сме успели да създадем продукт, който може да добави стойност за всички акционери.

– Какви са рисковете пред дадено дружество и успяват ли консултантите да преценят в каква посока да тръгне управлението му?

– Актюерите са необходими, защото могат да бъдат консултанти, но в същото време и да бъдат наети в компаниите.

Oчаквам актюерите да анализират повече от една възможна посока и да осигурят ясни и безпристрастни данни, за да може въз основа на тях да се взимат информирани решения както за рисковете, така и за доходността.

Ръководството трябва да претегли възможностите. Изходът може да бъде различен в зависимост от компанията, тъй като анализът на показателите може да варира въз основа на нейната мисия, визия и личен стил на управление.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
illiminati
преди 5 години
СЛЕДВАЙТЕ В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ILLUMINATI666 (+19519996237). ПОКАЙТЕ Г-Н АНДИ !!! Искаш ли да станеш бизнес мъж или жена или търсиш мъдрост и знание, пастор, политик, музикант, доктор, футболист, студент, искаш ли да бъдеш известен художник или актьор (e tc) и искаш бъдете богати, мощни и бъдете известни в света.ПРЕДИМСТВА, ПРЕДЛАГАНИ НА НОВИТЕ ЧЛЕНОВЕ, КОИТО СЪБИРАТ ILLUMINATI1. Кеш награда в размер на $ 550,000,000, 00 USD след иницииране.2. Нов елегантен Dream CAR, оценен на USD $ 300,000.00 USD3. Къща за мечти купила в страната по ваш избор4. Едномесечен празник (напълно платен) за вашата мечтана туристическа дестинация.5. Годишен пакет за членство в голф6.Производство във всички летища по света7.Общо промяна на начина на живот8. Достъп до Бохемския масив. 9.Monthly плащане на $ 1,000,000.00 USD в банковата си сметка всеки месец като член 10.Една месец booked.appointment с Топ 5 световни лидери и Топ 5 знаменитости в светаПопълнете този формуляр, ако сте готови да се присъедините към обществото на братството ....Пълно име.Държава. Държава на произход ..........Дата на раждане ......... .AgeСекс .......... Адрес ...... окупацияТелефон ..........Имейл адрес.Разкажи ни малко за себе си. Illuminati прави бизнеса ви да расте, за да получите повече сили успех късмет любов привличане на пари и много повече други обезщетения, така че, ако се интересувате се обадете САЩ или по електронната поща ни в следната информация по-долу ....EMAIL ... illuminatilord663***gmail.comТЕЛЕФОН: (+19519996237).ГЛАВА ТРИМЕСЕЧЕН: (+ 19519996237).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още