IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойн манията и екзистенциалната криза на криптовалутата

Анализатор очаква постепенно завръщане на малките инвеститори след успокояването по отношение въвеждането на регулации

11:20 | 29.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След възхода, падението и поставянето на инвеститорите буквално на ръба биткойнът изглежда навлиза в период на сравнително скучна стабилност според експерти, пише Ройтерс.

Световната вълна от регулации доведе до срив в обема на търговията. Рекламата на криптовалути изчезна от добрите интернет страници, а биткойнът вече не доминира търсенията в Google. Дори може да се каже, че биткойнът преминава през екзистенциална криза.

„Имаме нужда от промяна, като ако се появи институционно участие на пазара, може и да станем свидетели на възход“, смята Николас Колас, основател на инвестиционно-анализаторската компания DataTrek.

Биткойнът поскъпна с 25% през април, след като загуби 70% от стойността си спрямо най-високото си ниво от близо 20 хил. долара в края на миналата година. 

Пейзажът на криптовалути наистина се е променил. Малките инвеститори, които бяха двигателят на поскъпването на биткойна през 2017 г., бяха отстранени от пазара заради забраните за търговия в различни държави и бяха заменени от фондове, заможни индивидуални инвеститори и установени финансови компании.

Освен това по-големите играчи не се вълнуват толкова от моментните движения на биткойна, а по-скоро от потенциала на недоказалата се, но обещаваща блокчейн технология.

Средните дневни обеми на търговия на борсите за криптовалути се понижиха до 9,1 млрд. долара през март и до 7,4 млрд. долара през първата половина на април в сравнение с близо 17 млрд. долара през декември, сочат данни, събрани от сайта CryptoCompare.

Няколко борси бележат понижение на ежедневните си обеми за търговия с над 50% между декември и март, включително Bitfinex, Poloniex, Coinbase и Bitstamp. Най-голям обем търговията с криптовалути отчете на 22 декември – 30 млрд. долара. На 8 април пък беше отбелязано най-ниското ниво от миналия октомври – 4,6 млрд. долара.

Джо Дънкан, основател на базираната в Сингапур компания Duncan Capital, очаква да види завръщане на дребните инвеститори, след като има известно успокояване по отношение на въвеждането на регулации.

Томас Лий, управляващ партньор и съосновател на Fundstrat Global Advisors в Ню Йорк, смята, че в момента биткойн пазарът се намира някъде между мечите и бичите настроения. Според него този период може да продължи поне до септември.

Един от проблемите е, че въпреки че много от големите институции са любопитни за това как биткойн технологията може революционно да промени финансовия сектор, то самата цифрова валута не е широко приета, тъй като няма друга стойност освен тази, която й придават купувачите.

Интензивната волатилност на валутата превръща в предизвикателство и прогнозирането на цената й от страна на инвеститорите.

В петък следобяд биткойнът поскъпва с 0,5% до 9325,57 долара за брой по данни на CoinDesk.

Всичко за криптовалутите четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
murdjo
преди 5 години
Биткойн и криптовалутите са минавали и през по-страшно. Прогресът не може да бъде спрян. Когато институционалните инвеститори навлязат, нещата ще потръгнат, затова и сега мисля, че е добър момент за покупка на Биткойн в дългосрочен план. А и въпреки забраните и в България, българските сайтове за покупка и продажба на Биткойн продължават да си работят. Винаги има начини. Аз например ползвам ***.xchange.bg, за да си купя Биткойн, поддържат разнообразни методи за плащане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още