IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът все повече губи блясъка си пред алтернативните монети

Минути преди 20 ч. българско време криптовалутата полкадот поскъпва с 4,2% до 32,48 долара, а карданото с 6,7% до 1,56 долара

20:16 | 27.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Архивна снимка на цената на карданото. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Архивна снимка на цената на карданото. Снимка: Bloomberg LP

С приближаването на края на силната за криптовалутите 2021 г. някои от по-малките монети се оказват под светлините на прожекторите.

Полкадот и кардано са токените с едни от най-големи ръстове в понеделник след един относително спокоен празничен уикенд.

Минути преди 20 ч. българско време криптовалутата полкадот поскъпва с 4,2% до 32,48 долара, а карданото с 6,7% до 1,56 долара.

От своя страна цената на биткойна напредва с 3,1% до 51 924,73 долара, а тази на етера с 1,1% до 4121,96 долара, показват данни на CoinDesk.

„Няма спор, че лидерството на биткойна отслабна напоследък“, коментира Мат Мейли, главен пазарен стратег на Miller Tabak + Co. Според него това се дължи на факта, че инвеститорите преследват най-новата тенденция.

Това, че алтернативните монети набират инерция не е нова тенденция. Много криптовалути, извън най-популярните, отбелязаха значително поскъпване през тази година на фона на засиления интерес към сектора. Монети като доуджкойн, кардано и шиба ину добиха значителна популярност.

„Биткойнът отбелязва силно развитие в световната икономика, но лесно може да видим как този напредък е изпреварен от някои от по-малките и бързо разрастващи се мрежи“, посочва Мати Грийнспан, основател на Quantum Economics.

Тази динамика отслабва лидерството на биткойна, като общо активите на свързани с монетата продукти са намалели с 20% до 39 млрд. долара през декември, показват данни на CryptoCompare. Това сви дела на биткойн продукти на криптопазара до 67,8% от 70,6% - най-ниският дял за годината.

Управлявани активи по вид

Полкадот и кардано са поскъпнали с по над 25% само за последните седем сесии, по данни на Coinmarketcap.com.

Биткойнът на свой ред поевтинява с 10% от началото на месеца и е напът да запише второ поредно месечно понижение на цената.

Въпреки това Мейли съветва инвеститорите да не прекаляват с риска, когато става въпрос за криптовалути. „Както беше с интернет акциите през 2000 г., само най-добрите оцеляват в дългосрочен план“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още