IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един по-странен крипто крал

По-различен, трезв поглед към лудостта на блокчейна. Бързо богатство, но вместо Lamborghini и диви партита – дълбока меланхолия

21:01 | 07.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: WikiMedia</em></p>

Снимка: WikiMedia

В поредицата "Обяд с FT" репортер на вестника се среща с Виталик Бутерин, изобретателя на етера – най-успешната криптовалута след биткойна. Става дума за портрет на добър програмист, който е създал нещо, което расте бурно пред погледа му.

Животът му е далече от клишето за технологичните мултимилионери. Той няма постоянен адрес („аз си позволих просто да се шляя"), пътува често до Сингапур, Тайланд, Китай, САЩ, среща се с руския президент Владимир Путин и обяснява принципите на етера и блокчейна.

Репортерът на Financial Times се среща с него в къща в Калифорния, където той и още 5 други разработчици на етер пишат алгоритми в неоновозелено по стъклата на прозорците. Тук той работи над бъдещето на парите - мрежата. Той практически притежава само своя смартфон и една торба с дрехи. И назовава възрастта си, както го правят само математиците: „23,96". И въпреки постиженията си не е доволен от тях... 



„Миналата година се стигна до момента, в който [славата] стана по-досадна от добрината". Той си припомня за човек, който е обикалял около самолет и е прекосил цяло летище, за да се опита да разговаря с него.

Дали това е нещо, което Бутерин е искал - тази лидерска позиция? „Не“. Е, как тогава се случи всичко това?

„Мммм.  Етерът просто се вдигна... Просто така се случи, че етерът еволюира, без други фигури да се замесят", казва Бутерин. 

Той изглежда смирен... „Това е късметът на зара, където всеки, който спечели хвърлянето, изглежда се чувства така, сякаш заслужава да бъде по-умен", заявява програмистът.

Той се представя като бик по отношение на биткойна: „Бях лоялен и бях добродетелен, задържах позицията и затова заслужавам да притежавам нещичко...“.

Посещението на репортера завършва пасващо на целия текст – изненадващо и сухо. Бутерин се изнервя. И иска да се върне на своя компютър... да бъде онлайн. 

Целия материал вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още