IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq може да пусне фючърси върху биткойна през 2018 г.

Цената на дигиталната валута мина 11 хил. долара в сряда само ден, след като бе премината границата от 10 хил. долара

18:24 | 29.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Борсовият оператор Nasdaq Inc възнамерява да пусне фючърсни контракти, базирани на биткойна, през 2018 г., ставайки с това третият базиран в САЩ борсов оператор, който планира подобни контракти върху волатилната дигитална валута, предаде Ройтерс, позовавайки се на информиран източник, пожелал анономност. В същото време новината се появи и в Bloomberg.

Алън Шонберг, говорител на Nasdaq, е отказал коментар пред Bloomberg.

В САЩ има четири борсови гиганта, а Nasdaq се присъедини към CME Group Inc. и Cboe Global Markets Inc. в стремежа си да навлезе на този пазар. Това прави собственика на New York Stock Exchange - Intercontinental Exchange Inc. единствената борса без публично обявени планове за деривативи. 

В момента биткойните се търгуват предимно на виртуални нерегулирани пазари. Nasdaq, CME и Cboe обаче подлежат на сериозна регулация, носейки по този начин легитимност, която може да помогне на професионалните инвеститори да се почувстват по-комфортно, вземайки участие в тази търговия.  

Припомняме, че най-големият оператор на търговия с фючърси в света CME Group обяви наскоро, че планира да стартира фючърси върху биткойна през четвъртото тримесечие на годината. В момента се очаква регулаторно одобрение. Водещата глобална борса в търговията с опции и фючърси е поредният нов играч в бизнеса с деривати на биткойна – силно волатилна дигитална валута, която не е вписана на борсите. 

Базираната в Ню Йорк дигитална платформа за валутна търговия LedgerX получи разрешение през юли за клиринг с деривати и започна да предлага на институционалните си клиенти възможността да търгуват с опции на биткойна преди две седмици. Главният изпълнителен директор на компанията Пол Чоу казва в имейл, че компанията е извършила клиринг с деривати за 1 млн. долара през първата седмица и за още 2 млн. долара през втората седмица. 

Растежът на дериватите на биткойни е нова стъпка напред към развитието на дигиталната валута към по-установен клас активи. Том Лий от консултантската къща Fundstrat заяви, че прогнозата му биткойнът да стигне 20 хил. долара до 2022 г. се базира отчасти на очакванията за стартиране на услуги с деривати върху него.

Междувременно цената на биткойна мина 11 000 долара в сряда само ден, след като бе премината границата от 10 000 долара, като така увеличи десетократно стойността от началото на годината, повишавайки загрижеността за балон. 

А Уилям Дъдли, който е председател на Фед за Ню Йорк, заяви също в сряда, че централната банка проучва идеята за своя собствена дигитална валута. Но какъвто и продукт да бъде въведен, това би било в далечното бъдеще. Дъдли все пак посочи, че гледа на биткойн като по-скоро на спекулативна активност, а не като на стабилен начин за съхранение на стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още