IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на лайткойн съжалява, че е разпродал дела си

Чарли Лий каза, че делът му е е били достатъчно голям, за да упражнява силен натиск на пазара

20:01 | 30.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Разработчикът Чарли Лий, бивш сътрудник на Google и Coinbase, изобрети лайткойна през 2011 г. като по-бърза и по-евтина алтернатива на биткойна. В момента лайткойнът има пазарна капитализация от 8 млрд. долара, което го прави шестата най-голяма криптовалута според CoinMarketCap.com.

Лий е продал целия си дял на 20 декември. Той обяви чрез Reddit, че иска да избегне "конфликт на интереси" с този си ход. Лий остана председател на фондацията Litecoin Foundation, която се грижи за разпространението на криптовалутата.

В интервю, излъчено в YouTube в петък вечер, Лий намекна, че съжалява за решението си. 

„Все още мисля, че това бе правилният ход, ако мислите за дългосрочен план - но се чудя, след като цената падна изключително много след рекордните си нива, дали решението бе добро в краткосрочен план. Може и да не е“, каза Лий.

Лайткойнът поевтиня от 322 долара за брой до 150 долара за един ден, след като Лий обяви продажбата си. Спадът бе съпроводен от ценови срив на целия криптопазар, който загуби половината си стойност.

Въпреки огромния срив Лий казва: „Мисля, че вървим в правилната посока. След пет години цената ще се върне на най-високо ниво - и тогава ще се окаже, че е било правилното решение“.

Лий каза, че делът му не е бил достатъчно голям, за да упражнява силен натиск на пазара.

„Нямах толкова много лайткойни“, каза Лий. „Продажбата ми не може да е засегнала директно пазара, но мисля, че много собственици на лайткойн са си помислили противното и са решили, че това е проблем. Ако Сатоши Накамото (основателят на биткойн) продаде един милион биткойни, тогава пазарът наистина ще се срине“.

Лий разработи лайткойна и продължава да се грижи за техническия му прогрес. Той каза, че оттеглянето му от пазара „определено е първата стъпка", за да направи лайткойна наистина децентрализирана криптовалута.

„Така или иначе в бъдеще щеше да се наложи да се оттегля", каза той. „За да стане това глобална децентрализирана валута, не трябва да има никого на върха, който да контролира всичко. Вероятно ще трябва да се оттегля напълно в даден момент“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още