IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата търси над 235 хил. лева от фирмата наемател на офиса на „Труд“

Административен съд е отхвърлил искането на „Южен кръст 2001“ ЕООД за спиране на предварителното изпълнение по изземването на сградата

12:23 | 07.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Запечатването на сградата се случи в продължение на няколко часа. <em>&nbsp;Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Запечатването на сградата се случи в продължение на няколко часа.  Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Общата сума, която фирмата „Южен кръст 2001“ ЕООД дължи на държавата в лицето на Министерството на културата, възлиза на 235 794 лева. Това стана ясно от актуализирана справка, изготвена от ведомството, след като в понеделник полиция и служители на областната управа запечатаха даваното под наем помещение, в което се помещава редакцията на в-к „Труд“.

Още във вчерашния ден стана ясно, че според областния управител на София-град редакцията е запечатана заради нарушен договор и неплащане на наем. В същото време собственикът и главен редактор на изданието Петьо Блъсков обяви гражданско неподчинение, изразяващо се в отказ да напусне офисите на редакцията. Първоначално от „Труд“ отричаха да имат неплатени задължения към министерството, а впоследствие Блъсков каза пред медии, че министерството (при предишните кабинети) не е търсило от редакцията дължимите наеми.

Точно представителите на предишната власт в лицето на ГЕРБ определиха действията на областната управа и на Министерството на културата като посегателство над свободата на словото и поискаха извънредно заседание на парламента във връзка с казуса. Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и народният представител Тома Биков дори се озоваха в редакцията на медията във вчерашния ден. Засега не е известно дали исканото извънредно заседание ще се е състои.

Според сега изнесените данни дружеството дължи неустойки за неплатени в срок наемни вноски по два договора за общо 95 542,01 лв. Освен това има неплатени консумативи в размер на 133 108, 81 лв., натрупани през периода октомври 2015 г. – ноември 2018 г., които и до момента не са платени. Дължими са и консумативи за септември и октомври 2021 г. за съответно 2046, 53 лв. и 5096,70 лв.

Така общо към настоящия момент неустойките и невъзстановени консумативи от страна на компанията са в размер на 235 794,05 лева.

Друго нарушение на договора е преотдаване на помещенията, при положение, че има изрична забрана за това. Според министерството помещенията са необходими за настаняване на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), тъй като сградата е построена изрично за него.

В средата на август Велислав Минеков прекрати договор с фирмата "Южен кръст 2001", която е собственост на Петьо Блъсков и поиска редакцията на в-к "Труд" да напусне сграда, собственост на Министерството на културата, обяснявайки, че медията не плаща наема си от години.

В средата на октомври фирмата е уведомена от ведомството, че на 22 ноември ще се извърши ново предаване и приемане на помещенията. На последната дата служители на министерството съставят Констативен протокол, с който удостоверяват отказа на фирмата да освободи помещенията. Около седмица по-късно ведомството на Минеков отправя искане до областния управител за откриване на административно производство по реда на Закона за държавната собственост. На тази база на 12 октомври областният управител издава заповед за изземване на недвижими имоти, в която е определен срок за доброволно освобождаване до 17 ч. на 26 октомври. В случай, че имотът не бъде освободен доброволно, се насрочва предварително изпълнение по административен ред на 06 декември, което да се извърши от комисия от служители на областна управа.

В същото време обаче заповедта на областния управител е обжалвана пред Административен съд – София-град, като в нея е инкорпорирано искане за спиране на предварителното изпълнение на оспорената заповед, по което съдът дължи незабавно произнасяне. Само че съдът е отсъдил, че нито едно от твърденията, с които се иска спиране на предварителното производство, не е подкрепено с доказателства, като с две определения отхвърля искането на „Южен кръст 2001“ ЕООД за спиране на предварителното изпълнение. Второто определение е след повторна жалба с мотива, че управителят на фирмата се е самокарантинирал заради симптоми на COVID-19 и това му пречи да търси нови офиси. И това искане е отхвърлено, тъй като на съда не са предоставени никакви потвърждаващи новото обстоятелство документи.

Междувременно реакция имаше и от Съвета за електронни медии (СЕМ), откъдето твърдят, че следят с внимание случая със запечатването на редакцията. „Съветът намира, че при уреждането на договорните отношения между изпълнителна власт и медия следва да се спазва баланс, така че да не се поставят под заплаха свободата на словото и журналистическият труд“, пише в разпространено становище.

„Важно е да се отбележи, че свободата на словото не предполага привилегии за определени медии, които да се ползват с преференциално третиране, от достъп до пресконференции, интервюта, до ползване на държавни имоти срещу символичен наем, реклами, фондове и.т.н.", се казва пък в позиция на „Асоциацията на европейските журналисти".

„За съжаление, през последните години виждаме, че близки до властта медии са получавали подобно привилегировано отношение, а когато то бъде прекратено, обикновено се прави опит това да се представи като репресия и да се представи като заплаха за свободата на словото. Само че, ако дадена медия е получавала по-благоприятни условия от държавата или от дадена община, това е точно обратното на мечтаната ненамеса на държавата в медиите. Затова и прекратяването на тези условия не може да се разглежда като заплаха за свободата на словото, а напротив, това  е условие за справедливо третиране на медийния сектор. Както другите медии си плащат наемите и консумативите, това трябва да важи за всички. В същото време всяко действие на властта, което засяга  медии, трябва да е добре преценено, да е съразмерно и да не дава основания за  съмнение, че се атакува свободата на словото", пише в становището на асоциацията.  

А също днес Петьо Блъсков е пристигнал пред вече бившата редакция с камион и хамали, които да натоварят вещите, предава БНТ. Той се е оплакал, че няма достъп до редакцията и не го пускат на бариерата и чака представители на Областната администрация.

В интервю за „ДЕНЯТ с В. Дремджиев" в понеделник министърът на културата заяви, че в петък започват действия за преместването на централата на ГЕРБ от НДК. „Тези два етажа са взети с абордаж. За първи път като министър Росен Плевнелиев пише, че те са с отпаднала необходимост за НДК и щом дворецът ги дава под наем, те са му в повече и са излишни. Данаил Кирилов като областен управител ги присвоява", уточни Минеков.

Той призна, че министерството, в което е от 7 месеца, е „изгнило от корупция - както законна, така и незаконна“.  Той спомена и сигнал до прокуратурата за изпратени от чужбина 1,5 млн. лева, за които не е ясно как са похарчени. По думите му лицето, което я дарява, е в списъка Магнитски и е описан като бандит с много тежка биография. Без да даде повече подробности, Минеков посочи, че в схемата са замесени бивш министър и негови сътрудници.

Снимки от акцията може да видите в нашата галерия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още