Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

Интернет най-сетне ще изпревари телевизията в глобален мащаб

През 2019 г. светът ще прекарва повече време в потребление на онлайн услуги, а не пред малкия екран, сочи проучване на Zenith

Интернет най-сетне ще изпревари телевизията в глобален мащаб

Снимка: Pixabay

През следващата година за първи път ще отделим повече време за използване на интернет отколкото за гледане на телевизия. Хората ще прекарват средно по 170,6 минути на ден, или близо три часа, използвайки интернет за неща като пазаруване, социални мрежи, разговори с приятели и стрийминг на музика и видео през 2019 г. Това сочи нов доклад на медийната агенция Zenith, цитиран от Quartz.

За сравнение очакванията са за 170,3 минути за гледане на телевизия всеки ден.

Zenith e направила прогнозата спрямо това как медиите се предават или разпространяват, като излъчването на телевизионни сигнали и печата при вестниците например. Гледането на видеоклипове в мрежата през платформи като Netflix или YouTube, или четенето на сайтовете на вестници, е отчетено като интернет потребление.

Телевизията губи привлекателността си за аудиторията откакто платформи като Netflix и YouTube улесниха гледането на видео онлайн, включително на съдържание, което се предлага и от традиционните телевизии. Интернет потреблението расте благодарение на все по-достъпните мобилни устройства, които дават на хората достъп до мрежата в моментите, в които не са у дома.

Близо една четвърт от цялото медийно потребление по света ще се случва през мобилни устройства през тази година, от 5% през 2011 г. Средно човек ще прекарва по около 8 часа на ден в потребление на медии в най-различни форми през 2018 г., сочи прогнозата на Zenith.

В някои части на света телевизията все пак ще остане на челна позиция засега. Zenith прогнозира медийното потребление до 2020 г. и не очаква интернет да изпревари телевизията в Европа, Латинска Америка и цяла Северна Америка в този период.

В САЩ се очаква интернет да вземе превес след над две години.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Медии
Иля Кретов разкрива плановете на eBay за българския пазар пред Bloomberg TV Bulgaria