Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

Петр Келнер вече официално е собственик на bTV

Начело на CME Bulgaria застава чехът Любош Йетмар, Флориан Скала остава изпълнителен директор на "БТВ Медиа Груп"

Петр Келнер вече официално е собственик на bTV

Начело на CME Bulgaria застава чехът Любош Йетмар. Снимка: PPT Group

Точно както се очакваше, инвестиционният фонд на чешкия предприемач Петр Келнер PPF Group N.V обяви, че негови дъщерни дружества са завършили придобиването на Central European Media Enterprises Ltd. (CME). В България CME е собственик на bTV.

От днес PPF има пълен контрол върху операциите на CME в Чехия, Румъния, Словакия, Словения и България. Тази трансакция подлежеше на регулаторно одобрение от Европейската комисия, националните регулатори в определени страни и акционерите на CME, но след като получи зелена светлина от всички тях, сега сделката вече е осъществена.

От днес акциите на CME на NASDAQ Global Select Market и Пражката фондова борса са премахнати от индексите и  след приключване на придобиването компанията вече не е публична. Притежателите на обикновени акции от клас A на CME непосредствено преди ефективното време на сливането ще получат по 4,58 долара на акция.

Още по темата

„Водени сме от чувство за отговорност на фона на досегашните постижения на CME с тези телевизионни мрежи. Искаме да надграждаме върху тези успехи и от позицията, която тези мрежи заемат на съответните си пазари като независими телевизионни оператори. Очакваме с нетърпение да създадем нови бизнес възможности между медийните операции и телекомуникационните услуги. И, разбира се, имаме удоволствието да имаме толкова силна и лоялна аудитория и възнамеряваме да укрепим връзката с нашите зрители чрез съдържание и превъзходно потребителско изживяване“, казва Петр Келнер, мажоритарен акционер на PPF, цитиран в прессъобщение.

Същевременно чешкият концерн осъществява промени в мениджмънта. Лубош Йетмар е назначен за главен изпълнителен директор на CME Bulgaria, отговорен за операциите, стратегията и плановете за развитие на растежа в България. Той има богат опит в продажбите и висшия мениджмънт в радио и телевизионния бизнес и е работил в организации като Warner Home Video и HBO Чехия и Словакия. Преди това Йетмар е работил за GES GROUP в Чехия от 2008 г. Флориан Скала остава изпълнителен директор на "БТВ Медиа Груп" и ще докладва на Йетмар.

До началото на септември Лубош Йетмар беше председател на борда на групата GES Media Asset, която държи втората най-голяма чешка телевизия Prima. Той беше управляващ директор и на Radio United Broadcasting, компанията, държаща радио портофилото на Prima Group. Преди това е работил и за НВО.

"bTV e добре управлявана компания с изключителен потребителски обхват и разпознаваемост на марката и очаквам с нетърпение да работя с мениджърския й екип. Мой приоритет е да продължа мисията на bTV чрез предоставяне на независими и обективни новини, както и висококачествено развлечение за нашите зрители", казва Лубош Йетмар.

Освен в България, инвестиционната компания на чешкия предприемач Петр Келнер (който в България притежава и телекома Telenor), влиза и в Чехия, Словакия и Румъния.

Дидие Щосел ще заеме позицията на главен изпълнителен директор в CME, отговарящ за чешкия, румънския, словашкия и словенския пазар. Той познава пазара у нас, след като бе главен изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп". Щосел напусна "Нова телевизия", след като компанията беше придобита от дружеството "Адванс Медиа Груп" на Кирил и Георги Домусчиеви от предишния собственик - шведската MTG, за 185 млн. евро. Той държеше и малък дял в групата, който беше изкупен от новите собственици.  

Припомняме, че преди повече от година, след като PPF придоби българския телеком бизнес на норвежкия Telenor, беше сключена и сделка за покупката на най-голямата медийна група в България - тази около "Нова телевизия”. Българският регулатор КЗК обаче забрани сделката.  След няколко месеца тогавашният собственик на "Нова" - шведската компания MTG започна нова процедура за продажба и по-късно бе сключена сделка с Кирил Домусчиев, която КЗК разреши.

CME е медийна и развлекателна компания, която управлява дъщерни фирми на пет пазара в Централна и Източна Европа с общо население от около 45 млн. души. Тя излъчва 30 телевизионни канала, като в портфейла ѝ в България влизат bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. В Чехия тя притежава Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International,  Nova Action и Nova Gold), в Румъния - PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International и PRO TV Chisinau, в Словакия - TV Markíza, Markíza International, Doma и Dajto, и Словения - POP TV, Kanal A, Brio, Oto и Kino.  

СМЕ купи медийната група на bTV през 2010 г. за 400 млн. долара. На 27 октомври 2019 г. Central European Media Enterprises сключи споразумение за сливане с филиал на PPF Group, която е собственост на най-богатия чех Петер Келнер.

PPF притежава разнородни активи – от банки до недвижими имоти и телекоми в Европа и Азия, включително чешкия телекомен оператор O2 Czech Republic и глобалния кредитор Home Credit. В България собственикът на чешката компания Петр Келнер е собственик на Telenor, а миналата година обяви, че е сключил сделка за придобиването на Нова ТВ от тогавашния ѝ собственик MTG. Сделката обаче не получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията с мотива, че може да изкриви пазара на медийни продукти у нас. Стойността на сделката беше малко над 185 млн. евро.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
От Турско към Китайско! Да видим дали ще се оправдае Китайските пари.
0
 
1
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Келнера ще донесе Кана с "ще си измисля нещо".

Още от Медии
ЕП предупреждава за опити за заглушаване на критични медии в Европа