IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада и САЩ задълбочават търговската си война

Властите в Отава намекнаха, че Boeing е с намалени шансове и за спечелване на търг за 88 самолета заради конфликта си с Bombardier

15:42 | 13.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Канада купи 18 изтребителя&nbsp;F-18 втора употреба от Австралия - същите самолети, който досега страната е използвала. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Канада купи 18 изтребителя F-18 втора употреба от Австралия - същите самолети, който досега страната е използвала. Снимка: Ройтерс

Канада и Съединените американски щати (САЩ) задълбочават търговската война помежду си, след като канадското правителство намекна, че шансовете на Boeing да сключи с Отава мащабна сделка за покупка на 88 самолета са малки, освен ако компанията не се откаже от търговския си спор с канадския производител Bombardier Inc.

По-рано през деня властите съобщиха, че се отказват от плановете си да купят 18 изтребителя на американската компания, съобщава агенция Ройтерс.

Това хвърля сянка върху бъдещото сътрудничеството в сферата на отбраната между правителството на Джъстин Трюдо и Boeing, която по свои данни подкрепя над 17 500 работни места в страната.

По-рано през миналата година Канада обяви, че иска да купи самолетите на американския производител като временно решение, докато се провежда друг конкурс за подмяната на 88 летателни апарата, които да сменят остарелите изтребители 77 CF-18.

Канада ще замени самолетите на Boeing с 18 австралийски F-18 втора употреба - същите самолети, които досега страната е използвала. Стойността на сделката е приблизително 500 млн. канадски долара (388 млн. щатски долара). 

По време на пресконференция министърът по въпросите на публичните услуги и придобиванията Карла Куалтру заяви, че участниците в търгове, които са „отговорни за нанасянето на вреда върху канадските икономически интереси“, ще бъдат в по-неблагоприятна позиция в сравнение с останалите кандидати за сделката, намеквайки за Boeing. Въпреки това по думите ѝ надпреварата ще бъде отворена и никой кандидат няма да бъде изключен от нея.

През миналата седмица стана ясно, че властите ще се откажат от 18-те самолета на Boeing, след като преди това американската компания обвини Bombardier в дъмпинг и неправомерна помощ от страна на правителството в Отава.

По време на пресконференцията министърът по въпросите на иновациите на Канада Навдип Байнс не коментира директно въпроса дали Boeing ще увеличи шансовете си, ако се подчини на канадските искания. През последните месеци представители на властите обявиха, че концернът вече не е техен „доверен партньор“.

В отговор от американския производител заявиха, че ще решат дали да се включат в търга. При евентуален отказ от участие на Boeing сред другите потенциални победители в търга са неговият американски конкурент Lockheed Martin Corp., френската Dassault Aviation SA и европейската Airbus SE.

Провалената сделка за 18-те самолета се превърна и в политически въпрос за премиера Джъстин Трюдо. След като стана ясно, че Канада купува стари изтребители, лидерът на опозиционната Консервативна партия Андрю Шиър се пошегува с премиера, като заяви, че с удоволствие би му показал и стария си миниван. 

"Ако премиерът толкова иска да купува втора ръка, може да дойде насам, тъй като имам един стар миниван, който с удоволствие ще му покажа“, каза Шиър.

Предполагаемата цена за 88-те изтребителя е между 15 и 19 млрд. канадски долара. Според канадски източници в сектора на отбраната Отава предпочита да използва американски самолети. Страната е част от консорциума, който помогна за разработката на изтребителя F-35 на Lockheed Martin, като предишното консервативно правителство беше обявило, че е планирана покупката на 65 самолета от този модел. По-късно обаче властите се отказаха от плановете си, а по време на предизборната си кампания през 2015 г. Трюдо също заяви, че Канада няма да купува изтребителите, тъй като са прекалено скъпи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още