IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия понижи леко прогнозата си за икономическия растеж тази година

Според правителството обаче перспективите остават добри и очаква растежът догодина да бъде почти толкова силен

14:58 | 25.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Германското правителство понижи днес прогнозата си за икономическия растеж за текущата година до 2,3 на сто, макар да посочи, че перспективите остават добри и очаква растежът догодина да бъде почти толкова силен, предаде Асошиейтед прес. 

Новата прогноза е малко по-ниска от очакванията, оповестени през януари, за растеж от 2,4 на сто през 2018 година. За 2019 г. прогнозата е за нарастване на брутния вътрешен продукт с 2,1 на сто. 

Това е близо до миналогодишния растеж от 2,2 на сто, който бе най-силният от шест години. 

Германската икономика, която е най-голямата в Европа, е в добро състояние и новата прогноза е в много реалистични рамки, посочи икономическият министър Петер Алтмайер. 

Той обаче изрази опасения по развитието на международните търговски отношения, отбелязвайки, че Германия е голям износител. 

Европейският съюз се стреми да продължи да бъде изключен от новите мита, обявени от президента на САЩ Доналд Тръмп върху вноса на стомана и алуминий. 

По думите на Алтмайер макар германският износ на стомана и алуминий за САЩ да не е огромен фактор сам по себе си, опасенията му имат по-общ характер - че подобен търговски спор може да ескалира. 

Освен опасенията за търговията влияние оказват данните за германските промишлени поръчки и търговия за първите два месеца на годината, които са разочароващи. Мнозина икономисти все пак отбелязват, че е преждевременно да се говори за забавяне на икономиката. 

Икономическите показатели по никакъв начин не сочат низходяща тенденция, каза Алтмайер. 

Според мен всеки растеж в региона от 2 процента или повече е изключително добър растеж, ако го сравните с историята на последните 10-15 години в Германия, подчерта министърът.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още