IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е притисната да продава и ВЕЦ-ове

Пазарният дял на държавната PPC е намалял минимално и е почти 83%, което води до нови искания от кредиторите, пише "Катимерини"

11:25 | 30.04.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкото правителство и кредиторите на страната дискутират идеята да бъдат продавани водноелектрически централи, собственост на държавната енергийна компания PPC, съобщава гръцкият вестник „Катимерини“. Изданието коментира, че раздържавяването на енергийния сектор е в основата на исканията на кредитиращите институции на Гърция, а в разговорите досега Атина се опитваше да избегне именно продажбата на ВЕЦ-ове.

В опит да изпълни както исканията, така и своите планове енергийният министър Йоргос Статакис предложи за продажба термични централи, собственост на РРС, които използват лигнитни въглища местно производство.

В резултат за продажба са предложени ТЕЦ-ове край Флорина и Мегаполи, но страната не може веднага да изпълни очакванията на кредиторите за намаляването на пазарния дял на PPC.

Делът на държавната компания е намалял минимално до 82,75% спрямо 85,4% в края на 2017 година. До 2019 година обаче кредиторите очакват той да достигне до 49,24%. Това обаче едва ли ще се случи, дори и продажбата на въглищните централи да бъде успешно, посочва още гръцкото издание.

Затова и очакванията са, че правителството скоро ще бъде принудено да продава и водните централи на частни инвеститори. Заради натиска на кредиторите може да се окаже, че продажбата на активи на PPC ще се случи и при възможно най-лошите условия и без предпазни клаузи, опасяват се още в южната ни съседка.

„Катимерини“ посочва още, че реално кредиторите никога не са записвали официално искания за продажбата на централи, собственост на PPC. В първоначалните споразумения присъстваше единствено искането за организиране на търгове за продажба на електроенергия, които започнаха през ноември 2016 година. Това реално е единствената мярка, която Атина прие за намаляването на държавния дял в енергетиката.

Сега обаче при третия преглед на програмата се появяват и новите искания. Като опция стои и продажбата на водните централи, с което автоматично върви и концесията на използването на водни ресурси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
vankata89
преди 5 години
Сега *** притискат държавата да продава активи ами при следващата криза много ми е интересно какво ще продава една такава държава :D. Ние като сме разпродали всички статегически обекти сме цъфнали и вързали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
Ще продават я.Няма само да живеят на чужд гръб.Спомням си колко модерно беше да живееш на чужд гръб и как нямало какво да им направят защото липсвало законодателство за държавни престъпления от подобен род. Даже и тук във форума подобни съждения имаха доста привърженици един от които беше Грую дето ползва за аватар женски гол ***.Сега пак ли банките и ЕС ще са виновни затова че гърците паднаха в капана на дълго злоупотребяващите мошеници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 5 години
Г-жа Върбакова & Ко са на ход.Куче влаче рейс, диря няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още