IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предприемачеството - рисковият избор в годините на криза в Гърция

По данни на Евростат над 1 млн. гърци имат собствен бизнес като начин да се справят с безработицата

20:18 | 07.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Около 40 хил. фирми са били създадени и фалирали в Гърция в годините на финансова криза, съобщава гръцкия вестник  "Катимерини", позовавайки се на данни от търговския регистър на страната. Това показва, че предприемачеството е труден и рисков избор за намаляване на безработицата.

От 1 януари 2012 година в страната са създадени 39 431 фирми, които до 31 декември 2017 година са били закрити, сочи статистиката.

По-голямата част от тях (почти 16%) са били в сектора на ресторантьорството. Над 10% е и броят на фирмите, които малко след откриването си са фалирали в сектора на недвижимите имоти.

По данни на регистрите в Гърция малките и средните компании в страната са основно заведения за бързо хранене, кафенета и магазини, посочва още изданието. Някои от предприемачите в страната се опитват да се възползват от бума на соларните централи в страната.

В годините на кризата Гърция загуби 30% от своя брутен вътрешен продукт (БВП). Страната е с най-високата безработица в ЕС - след известно подобрение в последната година достига малко над 20%.

Собствен бизнес е един от начините за гърците да се спасят от загубата на работни места. Данните на Евростат, публикувани по повод 1 май, показаха, че 30% от работещите в страната, или 1,1 млн. души, се осланят на собствената си инициатива.

Голям е процентът на предприемачите и в другите южни райони на Европа, показа още статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още