IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ген. Съби Събев: Потенциалът на НАТО трябва да се повиши

Военните учения на Русия са заявка, че ще доминира в Арктика, посочи бившият военен представител на България в Алианса

19:15 | 17.09.18 г. 4
Ген. Съби Събев: Потенциалът на НАТО трябва да се повиши

Зачестените военни учения в Русия породиха опасенията на източните страни членки на НАТО. Моето мнение е, че НАТО трябва да повиши своя възпиращ и отбранителен потенциал по източните си граници, за да не остави никакви изкушения на Русия да нахлуе в някоя страна от военния съюз. Това e мнението на ген. Съби Събев, бивш военен представител на България в НАТО, изказано в предаването "В развитие" на Вloomberg TV Bulgaria.

"Русия обявява официално, че нейната доктрина е отбранителна, но тя изгражда много сериозен настъпателен потенциал, който се забелязва и от неспециалистите. Голямата модернизация на ракетно-ядрения потенциал, развитието на съвременно бронетанково въоръжение и артилерийско въоръжение показват, че страната изгражда настъпателен потенциал", смята генералът.

Според Събев Русия няма да се поколебае да използва този потенциал, както се случи в Украйна през 2014 г.

Той коментира и мащаба на учението "Восток 2018".

"Военното учение "Восток 2018" е най-голямото по мащаб. Обявено е, че то обхваща 14 млн. кв. км площ, като територията на Русия е 17 млн. кв. км. В него участват 297 хил. души от военните сили на Русия, 3200 души от Китай и една рота от Монголия", заяви Съби Събев. "Военните експерти знаят, че тези цифри са завишени, тъй като пряко ангажираните войски на полигоните са значително по-малко.”

Бившият военен представител на България в НАТО смята, че е необходимо Кремъл да разреши вътрешните проблеми в страната, вместо да изразходва ресурси за военни учения.

"Съмненията на експерти дали е нужно изразходването на ресурси за подобни широкомащабни учения се засилват, докато населението в Русия протестира срещу обявената пенсионна реформа", посочи той и отбеляза, че Москва изпраща послание и към северните държави.

"Едно от посланията на военното учение е срещу северните страни. По този начин Русия показва, че ще доминира в Арктика, защото ученията обхващат Северния ледовит океан и Тихия океан".

Вижте повече във видео материала.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 9
panther
преди 5 години
Колко гнусна oтpeпka трябва да си за да се цаниш за български военен представнител в нато - организацията която на практика унищожи българската армия? Национален предател, предател на армията, пълно нищожество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
panther
преди 5 години
Тоя тикосан сливенски *** ни е бил представител в нато и е решил, че може да обяснява на Русия каква трябва да й бъде военната и икономическа политикя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Потенциалът на НАТО с тая повсеместна пеерастия няма да се повиши.Няма начин при нужда и мобилизация да изляза да воювам за *** ЕС. За суверенна България - да, но не за *** диктат във всичките му модерни форми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Реват срещу Русия, а НАТО съсипа:Афганистан, Либия, Ирак, Югославия и сега упорито брани последните главорези в Сирия !?Гнус!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още