IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акциите на "Биодит" скочи със 100% до обяд

Оценката, която пазарът дава на дружеството, е много висока

14:09 | 04.03.21 г. 1
<p>
	<em>На снимката от ляво надясно: Юлиан Софрониев, изп. директор на &quot;Биодит&quot;, и Ангел Рабаджийски, изп. директор на &quot;Карол&quot;. Източник: БФБ</em></p>

На снимката от ляво надясно: Юлиан Софрониев, изп. директор на "Биодит", и Ангел Рабаджийски, изп. директор на "Карол". Източник: БФБ

Цената на акциите на „Биодит“ скочи до 2 лв., записвайки ръст от 100%, само за три часа търговия в дебютния ден на компанията на Българска фондова борса.

Денят за новото технологично попълнение на българската борса започна ударно, като компанията отвори с ръст в цената от 43%, която продължава да расте.

Чувствата на пазара все още са смесени, като мнозина не намират за логично толкова рязко покачване при нова компания, която тепърва предстои да се доказва пред инвеститорите. Според някои пазарни участници до това води системното неглижиране на БФБ, която дълго време страдаше от липса на свежи попълнения. „Пиянството на един народ..“, коментират участници във форума на Investor.bg, но за други ако така продължава, „Биодит“ дава силна заявка за присъединяване към индекса SOFIX тази година.

Едно е сигурно – оценката, която дава пазарът за „Биодит“, е много висока и компанията трябва да оправдае очакванията.

След успешното първично публично предлагане през януари и силния интерес към компанията пред Investor.bg изпълнителният директор Юлиан Софрониев обяви желанието си да осигури допълнителна ликвидност на акциите и евентуално увеличаване на броя на акционерите.

„Въпреки огромния успех, който постигнахме днес на първичното публично предлагане, голяма част от инвеститорите не успяха да запишат акции по време на аукциона. В тази връзка, заради многократно надхвърлените очаквания, както на мениджъра ни по емисията „Карол“, така и на компанията, започваме разговори с текущите основни акционери и консултанти. Ще обсъдим възможностите и в най-кратък срок ще обявим какви стъпки може да предприемем с цел осигуряване на допълнителна ликвидност на акциите и евентуално включване на повече инвеститори като акционери", коментира тогава Юлиан Софрониев.

Акциите на технологичната компания бяха презаписани над 2,6 пъти по време на аукциона на 21 януари.

Това е първото IPO на пазара за растеж на малки и средни компании BEAM на Българска фондова борса.

„Първичното публично предлагане на "Биодит" е грандиозен успех. По този категоричен начин пазарът даде голям кредит на доверие на "Биодит" и на пазар BEAM.”, коментира тогава доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса.

Днес Васил Големански, заместник-председател на Съвета на директорите на БФБ, коментира, че "денят е исторически за БФБ". Убедени сме, че много малки и средни фирми ще видят потенциала на този пазар като източник на капитал за развитие на техния бизнес и добрият пример ще се мултиплицира”, каза той. 

Свързани компании:

Биодит АД(BDT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още