IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чайкафарма заделя 7,9 млн.лв. от печалбата за 2017 г. за увеличение на капитала

За трета поредна година компанията няма да разпредели дивидент

16:59 | 21.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Чайкафарма Висококачествените лекарства“ АД ще гласува увеличение на капитала си с нови 7,9 млн. лв. от нетната печалба на дружеството за 2017 г. Това става ясно от покана за общо събрание на акционерите, насрочено за 30 април 2018 г., разпространена от компанията.

Акционерите ще гласуват предложението на Съвета на директорите за разпределение на печалбата, реализирана през 2017 г. в размер на малко над 8,83 млн. лв. Предвидено е 10%, или малко над 883 хил. лв., компанията да задели като задължителен резерв, а сумата от 47,7 хил. лв. да се отнесе като допълнителен резерв на дружеството.

Остатъкът от печалбата в размер на 7,9 млн. лв. ще бъде използван за увеличение на капитала. Сумата представлява 89,46% от нетната печалба на фармацевтичната компания. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Така размерът на капитала на компанията ще достигне 72,2 млн. лв. Процедурата се превръща в практика за компанията през последните години. През изминалата година акционерите гласуваха да се увеличи капиталът на дружеството с остатъка от печалбата за 2016 г. в размер на 7,7 млн. лв.

От дневния ред на събранието става ясно, че за трета поредна година няма предложение за разпределяне на дивидент. От печалбата за 2014 г. за дивидент бяха отделени 35 хил. лв., като тогава капиталът беше увеличен с 6,1 млн. лв., а други 681 хил. лв. бяха отнесени като резерви.

За четвъртото тримесечие на миналата година „Чайкафарма Висококачествените лекарства“ АД отчете 0,85% ръст на нетните приходи от продажби до 33,4 млн. лв. и повишение с над 5% на нетната печалба до малко над 9 млн. лв. Възвръщаемостта на активите на дружеството достига 9,38%.

Редовното годишно общо събрание на акционерите включва и традиционните гласувания на годишния доклад на Съвета на директорите за дейността на дружеството, приемане на годишния доклад за дейността на директора за връзки с инвеститорите, одобряване на Одиторския доклад, приемане на годишния финансов отчет за 2017 г. и др.

От началото на годината в общо 37 сделки са изтъргувани 6887 акции на „Чайкафарма Висококачествените лекарства“ АД, като книжата на компанията от януари досега поскъпват с 4,56% при пазарна капитализация от 466,95 млн. лв.

Свързани компании:

Чайкафарма висококачествените лекарства АД(THQM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още