IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денят за акции на БФБ донесе 4 пъти повече сделки от средното за последния месец

По-голямата активност на пазара се отрази положително на повечето индекси на фондовата борса

18:18 | 13.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Над 575 броя сделки са сключени към 17:00 ч. в “Деня за акции“, което е около четири пъти повече от средното на ден за последния месец според организаторите на инициативата Българска фондова борса-София и Централен депозитар.

„Денят за акции“ предизвика очакван интерес и резултатите от него са много добри. Вярваме, че чрез такива инициативи се подобрява инвестиционната култура и знанието за капиталовите инструменти в страната ни, и ще продължим да работим активно в тази насока“, каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.

16 инвестиционни посредници подкрепят инициативата, като физическите лица търгуваха без такси и комисионни към борсата, Централен депозитар и инвестиционните посредници, участващи в „Деня за акции“.

По-голямата активност на пазара днес се отрази положително на повечето индекси на БФБ. Основният бенчмарк SOFIX се повиши с 0,38% до 634,71 пункта. По-широкият BGBX40 прибави 0,78% към стойността си до 125,60 пункта. Равнопретегленият BGTR30 отчете ръст от 0,28% до 524,36 пункта. Секторният BGREIT и в сряда беше единственият показател, който остана на червена територия, отчитайки спад от 0,10% до 114,51 пункта.

Оборотът на регулиран пазар достигна 629,2 хил. лв. благодарение на 568 сделки с 66 емисии. Близо 30% от оборота дойде от прехвърлените книжа на „Софарма“ АД на стойност малко над 188 хил. лв. След фармацевтичната компания на най-голям интерес от страна на инвеститорите се радваха две дружества със специална инвестиционна цел – „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ и „Адванс Терафонд“ АДСИЦ с оборот съответно от 145,4 хил. лв. и 72,6 хил. лв.

Най-печелившата компания за деня е „Хидравлични елементи и системи“ АД, като акциите на дружеството поскъпнаха с 5,9%. „Лавена“ АД отчете ръст в цената на книжата си с 3,9%, а „БФБ-София“ АД – с 0,9%.

Най-много от стойността на акциите си в сряда загуби „Сирма Груп Холдинг“ АД – 1,4%. Книжата на „Елана Агрокредит“ АД и на ТБ „Централна кооперативна банка“ АД поевтиняха с по 0,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още