IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще има дял от 50,05% в БФБ след увеличението със 715 хил. акции

Емисионната цена на книжата, които само Министерството на финансите ще може да запише, е 1 лв., спрямо парични средства за 1,36 лв. на акция и балансова стойност от 1,63 лв. на акция към 30 юни 2010 г.

09:46 | 20.08.10 г. 9
Държавата ще има дял от 50,05% в БФБ след увеличението със 715 хил. акции

Министерството на финансите ще има дял от 50,05% в капитала на БФБ-София след планираното увеличение със 715 хил. акции, което ще се гласува на общо събрание на пазарния оператор на 13 септември 2010 г.

Събранието ще се проведе от 10 ч. в сградата на Софийска стокова борса (административната сграда на НДК).

Сега Министерството на финансите притежава 2,58 млн. акции в БФБ, което при общо 5,87 млн. книжа, издадени от борсата, му дава дял от 43,97%.

"Желателно е и ще се върви към по-голяма ангажираност на Министерството на финансите (към капиталовия пазар - бел. ред.), така че делът му да достигне 50% + 1 акция, така че държавата да има контролен пакет. Това ще гарантира интересите на всички участници и на миноритарните акционери, чрез по-голямата ангажираност на държавата", заяви Асен Ягодин, председател на Съвета на директорите на БФБ-София на пресконференция на 15 юли тази година.

На същата пресконференция бе уточнено, че БФБ-София ще стане публично дружество. Това е и една от точките в насроченото за 13 септември 2010 г. общо събрание.

Реалистично е да се очаква до края на 2010 г. акциите на БФБ да се търгуват на самата БФБ.

Към 30 юли 2010 г. акционери в пазарния оператор са 126 юридически лица с 5,48 млн. акции и 97 физически лица с 390 770 акции.

Ако се абстрахираме от факта, че те няма да могат да участват пропорционално в увеличението на капитала на БФБ-София (което при публичните дружества е недопустимо, тъй като се издават търгуеми права), тези общо 223 акционери са големите печеливши от листването на БФБ-София на борсата, защото ще имат пазарна цена за собствеността си.

Също така при намирането на стратегически купувач за държавния пакет той ще бъде принуден да отправи търгово предложение (освен ако не избегне задължението си, като разцепи контролния пакет в две несвързани (официално) лица). С евентуалното търгово предложение акционерите на БФБ-София ще имат шанс да излязат от позицията си, какъвто не биха имали при добри условия, ако дружеството остане непублично.

Към 30 юни 2010 г. БФБ има текущи активи за 8 млн. лв., включително 6,2 млн. са парични средства, 1 млн. депозити, 441 хил. лв. в ценни книжа и 300 хил. лв. възстановяване на данъци. Това прави по 1,36 лв. на акция. Собственият капитал към 30 юни 2010 г. е 9,59 млн. лв., или по 1,63 лв. на акция и държавата, придобивайки новите акции по 1 лв./бр., определено прави добра сделка. Вероятно преди приватизацията държавата ще гласува разпределението на дивидент, тъй като няма логика да продава БФБ с толкова голям кеш.

Според блогъра Nedyalko увеличението на капитала се прави, защото държавата вече е намерила купувач за мажоритарен дял в БФБ-София.

Правилата са за всички, а държавата трябва да дава пример с действията си, казва блогърът BigBear по повод плановете за увеличаване на капитала на БФБ-София в ползата на държавата. Борсата е пазител на честната игра и не би трябвало точно с нейните акции да може да стане увеличение на капитала под условие (условието е само държавата да запише от новите акции бел. ред.), защото това беше класически начин от миналото за ощетяване на миноритарните акционери и като практика е напълно забранено за публични компании.

Според Любомир Бояджиев, член на Съвета на директорите на БФБ, ако държавата има само 44%, както е в момента, има теоретичен шанс БФБ-София да бъде превзета от недобросъвестен инвеститор. Той посочи, че има холдинги в Турция, Русия и България, които са потенциални кандидати за превземане на БФБ.

Иначе финансовото състояние на БФБ-София не е впечатляващо поради спадналите обороти на търговия. За 2009 г. борсата отчита 85 хил. лв. загуба. Без приходите от лихви БФБ-София щеше да има 520 хил. лв. загуба, но паричните средства за 7,5 млн. лв. й носят нужния доход.

За първото полугодие на 2010 г. БФБ-София отчита спад на приходите с 24% на годишна база до 1,09 млн. лв. От оперативна дейност загубите са 44 хил. лв., но приходите от лихви в размер на 140 хил. лв. извеждат борсата на печалба за полугодието.

В крайна сметка на борсите се търгуват очаквания.

Отчетът за полугодието е публикуван на 30 юли 2010 г., а на 17 август пазарният оператор публикува същия отчет на английски, което се прави за първи път, вероятно поради предполагаем интерес от чужбина.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
algo
преди 13 години
Лошо почват като бъдещо публично дружество. И защо по левче? Поредния куц кон на БФБ.Сигурно същите "кухи ***" предлагат вдигането на капитала на публични дружества с непарични вноски и отпадането на правата при увеличението на капитала, което направо ще затрие пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
Вече ръководството на БФБ даде позицията си на пресконференцията от 15 юли. Предстои да видим държавата дали ще приеме подаръка на 13 септември.Какво повече мога да направя освен, че вече има общо 4 материала по темата (два от които блогърски)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
spurs
преди 13 години
Няма шанс това да е вярно!Марияне, предполагам като активен участник от страна на медиите ще се включиш подобаващо на 13.09 на ОСА с въпроса: Тези действия на мажоритарния собственик част ли са от прословутия етичен кодекс, който БФБ толкова налагаше на емитентите и тя самата подписа. Да посочат коя точка позволява да се извърши непазарно действие за увеличение на капитала - все пак БФБ не е някаква малка селска фирмичка. Предлагам ти този въпрос да го зададеш на Любомир Бояджиев - все пак той е представител на инвестиционната общност и има най-ясна представа за това как подобни увеличения в миналото ограничиха фрий-флота на много дружества, а сега ревем, че ликвидността е ниска.Много се надявам, че ще защитиш мнението на дребните инвеститори.BTW: Съгласен съм държавата да притежава над 50 %, но това да стане на пазарен принцип - увеличение за всички и ако се наложи покупка след това от пазара - така както е валидно за всички други акционери на емитенти на същата тази БФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
Ще се приеме ли за "антиимиджово" посредник да премине от редовно към асоциирано членство. Например БФБ-София да публикува, че даден голям ИП го е направил?Ето пример с един по-малъкhttp://***.investor.bg/news/article/77273/5.htmlИП Позитива АД е разблокирал притежаваните от него 20 000 акции в капитала на БФБ-София, като се е отказал от редовно членство и е станал асоцииран член на БФБ-София, уточниха от посредника за Investor.bg. Днес Съветът на БФБ-София оповести решенията по промяна на членството.Новината е от 17.03.2009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
Цитирам:"Разбира се да не забравят да махнат от борсовия правилник задължението ИП да притежават акции, за да търгуват на борсата!"Това е махнато отдавна. Мисля че от 2005 г. срещу депозит от 5 000 лв. се получава т. нар. "асоциирано членство", което дава правата на членовете имащи акции. На практика, нищо не спира посредниците да си продадат акциите.Ето и примерът, как ИП продава акциите си в БФБ-София вземайки асоциирано членство.http://***.investor.bg/news/article/78085/5.htmlНа 17 март ИП Позитива АД разблокира притежаваните от него 20 000 акции в капитала на БФБ-София, като се е отказа от редовно членство и стана асоцииран член на БФБ-София, чрез депозит от 5 хил. лв.Комисията за финансов надзор (КФН) одобри оздравителната програма на ИП Позитива ЕАД чрез предложената мярка за увеличение на приходите с продажба на 10 000 броя акции от капитала на БФБ-София АД на стойност 30 000 лева. Одобрената оздравителна програма трябва да бъде изпълнена в срок до 24.04.2009 г. Ценат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
man_united
преди 13 години
Много правилно действие на държавата!БФБ не е публично дружество, че всички да имат равни права! Никой голям борсов оператор няма да си мръдне пръста за 44%, а после "миноритарите" да му извиват ръцете!Поне се прави открито. Спокойно можеше да се дадат малко пари на някой посредник и да купят необходимите 6%.Разбира се да не забравят да махнат от борсовия правилник задължението ИП да притежават акции, за да търгуват на борсата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
milenkk
преди 13 години
Аидее поредната глупост сътворена от бездарни управници, няма такова шменти капели..........къде е бате Бойко да ви види какви ги вършите, че да ви дърпа ушите. На това му се вика национализация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
daskal
преди 13 години
Държавата като мажоритарен акционер брутално разводнява капитала. Очевидно ощетените миноритарни акционери са съгласни и не само, но се и радват, че държавата ги краде. Някои ентусиасти си мислят, че държавата вече е намерила купувач.Не знам какъв е "филма". Ако си вложил пари на БФБ сигурно е психо-трилър, а ако вече си избягъл, сигурно е комедия, но и в двата случая с неочакван край. Държавата била намерила вече купувач! Nedyalko you made my day, man!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
На колко ли ще оцени пазара акциите на БФБ при старта на търговията? Дали ще е само колкото кеша?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още