IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Еврохолд" ще получи инвестиция от 31 млн. долара от глобален инвестиционен фонд

Дяловата инвестиция ще позволи на GEM да придобие акции в българския холдинг

08:55 | 08.03.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

"Еврохолд България" АД си осигури дялова инвестиция за 31 млн. долара от базирания в Люксембург инвестиционен фонд - GEM Global Yield LLC SCS (GEM), обяви компанията чрез БФБ - София.

Двете страни вече имат подписано споразумение за ангажимент, става ясно от съобщението.

GEM e глобален фонд с 30 години история и над 400 реализирани сделки. Фондът е инвестирал 3,4 млрд. долара в 70 държави, предимно на развиващи се пазари. Дяловата инвестиция ще позволи на GEM да придобие акции в българския холдинг.

"Еврохолд" ще използва инвестираните средства за придобиването на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България и за развитие на застрахователния си бизнес. Стратегическата дългосрочна цел на компанията е да се превърне в един от водещите независими доставчици на финансови и комунални услуги в Югоизточна Европа.

“Радваме се, че GEM реши да инвестира в нашия холдинг и да подкрепи инвестиционната ни стратегия. Споразумението с GEM e ясен знак за доверие в мениджмънта и развитието на нашата компания”, коментира Васил Стефанов, ръководител "Сливания и придобивания" в "Еврохолд".

В първите дни на март "Еврохолд" АД обяви плановете си за увеличение на капитала чрез емисия нови акции на Българската фондова борса (БФБ), чрез която компанията ще привлече до 100 млн. евро собствени средства.

Предложението ще бъде гласувано на извънредно общо събрание на акционерите на 10 април. Предмет на публичното предлагане ще бъдат малко над 79 млн. нови обикновени акции, всяка с номинална и емисионна стойност от съответно 1 лв. и 2,50 лв.

Емисията ще се счита за успешна, ако бъдат записани минимум 40% от новите акции (31,6 млн. акции).

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Набраните средства ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България и за инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане.

На 19 януари 2021 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разреши на "Еврохолд България" АД да придобие дружествата на чешката енергийна компания "ЧЕЗ Груп" в България.

По този начин "Еврохолд" получи всички необходими регулаторни разрешителни за реализиране на придобиването. Сделката вече беше одобрена от Комисията за защита на конкуренцията на 29 октомври миналата година.

"Еврохолд“ ще придобие контрол над бизнеса на "ЧЕЗ Груп“ в България чрез своята дъщерна и специално създадена за целта "Ийстърн Юропиън Електрик Къмпъни“. Сделката включва 67% от капитала на електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Разпределение България“ АД и компанията за обществено снабдяване с електроенергия "ЧЕЗ Електро България“ АД, както и 100% от акциите на лицензирания търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, компанията за IT услуги – "ЧЕЗ ИКТ България“ ЕАД, фотоволтаичния парк "Фри Енерджи Проджект Орешец“, дружеството за производство на електричество от биомаса – "Бара Груп“, и "ЧЕЗ България“ ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на чешката група в страната.

В условията на пандемия Групата запази приходите си на стабилно ниво, като отчете незначително намаление от 1,1% до 1,53 млрд. лв. Застрахователното направление "Евроинс Иншурънс Груп“ отчете нарастване с 5% на общите консолидирани приходи от застраховане до 1,39 млрд. лв. , в т.ч. и на записаните бруто премии от застраховане с 8%.

От началото на годината акциите на "Еврохолд" поскъпват с 46% при пазарна капитализация от 501,715 млн. лв.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още