IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фазерлес няма да разпределя дивидент за 2017 г.

Причината за решението е непредвидимата икономическа ситуация

14:41 | 10.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
Фазерлес няма да разпределя дивидент за 2017 г.

Силистреското дружество "Фазерлес" предлага неразпределената печалба за минали години от 1,19 млн. лв. да си остане неразпределена. Компанията отчете загуба от 262 хил. лв. за 2017 г., но имаше неразпределена печалба от 1,45 млн. лв., от която може да разпределя дивиденти.

Но ръководството пише до акционерите, че „икономическата ситуация, в която работим, е твърде сложна и непредвидима. През последните години преминахме през много периоди на приливи и отливи. Увеличените цени на основната суровина и електроенергията сериозно влияят върху себестойността. При такава ситуация е нормално, да запазим резерви, които можем да ползваме при нужда“.

Събранието на акционерите е насрочено за 15 юни 2018 г. в седалището на дружеството в гр. Силистра. Акционерите ще гласуват и рутинните точки като одобрение на отчети и доклади, избор на одитор и други.

Отчетът на Фазерлес АД за първото тримесечие на 2018 г. показа продължаване на негативните тенденции, като загубата за периода е 142 хил. лв. или увеличение, спрямо загуба от 91 хил. лв. за същия период на 2017 г.

Загубата е въпреки увеличението на нетните приходи от продажби с 19% на годишна база до 2,8 млн. лв. за януари-март 2018 г. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

"Фазерлес" изнася около 85% от продукцията си. От компанията за производство на дървесно-влакнести плочи (фазер) се оплакват, че военните действия в Близкия Изток буквално са затворили един традиционен техен пазар. Също от втората половина на 2016 г. има сериозни пролеми на голама част от пазарите. Неустойчивата политическа обстановка в Турция е сред тях. Лошите политически и икономически отношения между Европа и Русия, ембаргото върху търговската дейност между тези големи пазари, оказва негавитно влияние върху Фазерлес.

От дружеството оценяват ръста в продажбите с 19% като незадоволителен, а продажбите от 2,8 млн. лв. водят до загуба, защото уловно постоянните разходи са разпределени върху малкия обем приходи.

Средносписъчният състав на персонала за първото тримесечие на 2018 г. е 196 души или намаление с 13 (6,2%), спрямо година по-рано.

Основен акционер е Фазеринвест АД с дял от 58,59% или 301 750 акции.

Акциите на Фазерлес АД поевтиняват с 38,75% в последните 12 месеца до 25,2 лв. за акция и 11,8 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още