Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Фондовата борса улеснява търговията на граждани на 13 юни

Индивидуалните инвеститори ще могат да търгуват акции на БФБ без такси и комисионни към борсата, Централния депозитар и участващ в инициативата инвестиционен посредник

На 13 юни Българска фондова борса и Централен депозитар за четвърта поредна година организират инициативата "Ден за акции", съобщи БФБ-София.

Още по темата

Целта е да се подобри инвестиционната култура на хората, да се увеличи знанието им за капиталовите инструменти и капиталовия пазар, да разберат какво представляват акциите като инвестиция.

Инициативата се провежда в партньорство с инвестиционни посредници.

На този ден всички индивидуални инвеститори (физически лица) ще могат да търгуват акции на основния пазар на Фондовата борса без такси и комисионни към борсата, Централния депозитар и участващ в инициативата инвестиционен посредник, информираха от ЕЛАНА Трейдинг.

Облекчението важи при до 15 въведени и изпълнени на поръчки на физическо лице с обем не повече от 2000 лв. на единична изпълнена поръчка.

Това означава, че на 13 юни всеки инвеститор може да направи сделки общо за 30 хил. лв. без никакви разходи. 

Очакванията на БФБ-София са и тази година в „Деня за акции“ сделките да се увеличат 3-4 пъти повече от средните.

През 2017 г. безплатният ден на българската борса генерира за поредна година голяма активност и привлече нови инвеститори, които структурираха инвестиционни портфейли основно от акции на SOFIX. 

Дивидентите и доброто представяне на SOFIX привличат свободните пари

За 2017 г. основният индекс на БФБ нарасна с 15%, а средногодишното му представяне за последните пет години е 14%.

Разпределението на годишни дивиденти, които държат средногодишна стойност от близо 4% за последните години продължава да бъде решаващ фактор в привличане на инвестиции в български акции.

От 2018 г. някои компании вече гласуваха на своите акционерни събрания, че ще се възползват от законовата възможност да разпределят дивиденти два пъти в годината, което ще увеличи ликвидността за участниците на българския фондов пазар, посочват от Елана Трейдинг.

                                     Как се представят акциите в последните пет години

Източник: Eлана Трейдинг

Какво представлява да си акционер в компания?

Притежанието дори на една акция прави акционерът съсобственик в компанията, защото той има някакъв дял от капитала ѝ.

Акционерите имат право да гласуват в общо събрание и да получават дивиденти, когато компанията реши да разпределя печалба. Притежанието на акции не задължава акционера с дълговете на компанията. Единствената загуба за инвеститора в краен случай може да бъде сумата, вложена като инвестиция в покупката на акциите. 

            Сравнение дивиденти на български акции и лихви по депозити в последните пет години

Източник: Eлана Трейдинг

Акционерите могат да спечелят редовен годишен доход от дивиденти при наличие на дивидентна политика и ако продадат акциите си на по-висока цена, отколкото са ги купили (капиталова печалба). 

Печалбите от акции на Българска фондова борса са освободени от данъци.  Данък доход от дивидент е 5%, като той се удържа при източника и инвеститорът получава чиста сума.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
6
 
6
KPetkov до: bgMan
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Айде сега. Викаш криптото обрало парите, а не това, че на БФБ са листнати 100-ина компании, коя от коя по привлекателна за инвестиции :)
3
 
7
 
5
преди 11 месеца
Закъсняха както винаги.
Криптото обра и хората и парите.
1
 
11
 
4
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Реклама на БФБ, където като влезе някой с 10 хил. лв. и пишат по вестници и сайтове :)
2
 
5
 
3
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Може ли допълнителна информация - как се движи разпределението на печалбата чрез дивиденти, особено спрямо предишни периоди и как точно това привлича свободните пари ? Защото аз съм на мнение, че дивидентите са последното нещо, което се раздава от компаниите на БФБ. Справка - чутовните дивиденти от едно от последните "успешни" (за кого) ипо-та, в размер на 1 ст. и 0 ст. :)
4
 
14
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Иначе по темата - всички са се юрнали да наливат пари във фирми на черепи, паши, домуси, ти-ма-джии, гинки, калинки, ветковци, диневци, пеевци, миневци и всякакви едри "капиталисти". Като добавим и колко добре са урегулирани нещата и колко добре работи надзора - направо тръгнахме с куфарите пари, ала ка-те-бе...

Още от Новини и анализи
SOFIX започна седмицата с лек ръст