Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"ГеоПост" отправи ново търгово за акциите на "Спиди" на същата цена

КФН временно спря търговото, като поиска да бъдат отсранени някои непълноти

"ГеоПост" отправи ново търгово за акциите на "Спиди" на същата цена

Снимка: "Спиди" АД

Мажоритарният собственик на „Спиди“ АД – френската компания „ГеоПост“, отправи ново търгово предложение за останалите акции на дружеството на същата цена, след като Комисията за финансов надзор откри „непълноти“, които трябваше да се отстранят.

В рамките на законовите процедури „ГеоПост“ отправи ново искане да придобие до 1 623 711 броя обикновени акции, представляващи 30,19% от гласовете в общото събрание на „Спиди“. Предлаганата цена на акция е същата - в размер на 80 лв.

Още по темата

Търговото предложение беше временно спряно от регулатора, като в своите мотиви Комисията посочи, че към търговото предложение не е представен документ, удостоверяващ вписването на „Геопост“ СА в търговския и фирмен регистър по седалището на дружеството, но е представено извлечение за първоначално вписване на „Геопост“ СА, актуално към 9 декември 2020 г. 

С оглед на това и доколкото информацията в представеното удостоверение е актуална към 9 декември 2020 г., беше необходимо търговият предложител да представи декларация, че към датата на регистриране на настоящото търгово предложение не е настъпила промяна в актуалното състояние на дружеството.

Спиди АД
 Регулаторът поиска и прецизиране в някои текстове на търговото предложение относно срока за приемане на предложението, предвидения ред за приемането му и начина на заплащане на цената.

В края на март „Геопост“ стана мажоритарен собственик на куриерското дружество, след като „Спиди Груп“ ООД прехвърли на френската компания 45% от акциите си. С това прехвърляне френската компания премина законовия праг от над 50% от правата на глас, над който е длъжна да отправи ново търгово предложение за изкупуване и на останалите книжа.

Френската компания притежава пряко 3 753 908 броя обикновени, безналични акции с право на глас, представляващи 69,81% от гласовете в ОСА.

Акциите на „Спиди“ поевтиняха с 1,23% по време на вчерашната сесия (13 май) до 80 лв. на брой. От началото на годината цената им поскъпва с 34,5% при пазарна капитализация от 430,21 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ приключиха сесията разнопосочно