IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Илевън Кепитъл" създава дъщерно дружество като междинно звено

То ще спомогне за намаляване на разходите по поддържане на нидерландския инвестиционен фонд „Илевън Фънд Кооператиф“

09:55 | 11.12.20 г.
"Илевън Кепитъл" създава дъщерно дружество като междинно звено

„Илевън Кепитъл“ АД е учредило дъщерното „Илевън Фънд Кооператиф България“ ЕООД, ЕИК 206322428, с цел изпълнение на поетите с проспекта на публичната компания ангажименти, се казва в съобщение на дружеството, публикувано чрез Бюлетин Investor.bg.

През 2019 година е стартиран процес на прехвърляне на основната част от портфолиото на придобития от публичната компания нидерландски инвестиционен фонд „Илевън Фънд Кооператиф“ в „Илевън Кепитъл“ АД, в резултат на което компанията пряко да притежава миноритарни участия в перспективните компании от него, както и поетапно излизане от инвестициите в останалите дружества, преди да се ликвидира фондът, се обяснява в съобщението.

Към настоящия момент прехвърлянето на участията в перспективните компании вече или е приключено, или се очаква да приключи скоро. Излизането от повечето от останалите дружества също вече е приключено, но остават определен брой компании, от които поради различни причини не е възможно излизане до края на 2020 г.

Междувременно „Илевън Кепитъл“ АД се придържа към първоначалния си план за ликвидиране на „Илевън Фънд Кооператиф“ с цел да бъдат спестени разходите по поддържането на структурата в Нидерландия.

В тази връзка се създава междинното звено „Илевън Фънд Кооператиф България“ ЕООД като 100% дъщерно на Илевън Кепитъл“ АД, което ще поеме оставащите активи на фонда и ще осигури необходимото време за приключване на процеса по излизане от останалите в него дружества.

Чрез тази стъпка ще се минимизират разходите по освобождаване от участията в тези дружества, които не представляват инвестиционен интерес за публичната компания, при минимални разходи от страна на публичната компания. Това ще позволи да се ликвидира нидерландският фонд, като същевременно „Илевън Кепитъл“ АД ще положи грижата на добър стопанин към ликвидирането на оставащите несъществени активи, без това да окаже негативно влияние на основния портфейл.

Горното решение ще позволи да се постигне в най-кратък срок заложената в проспекта цел за ликвидация на нидерландския фонд, както и крайната цел - постигане на по-висока балансова стойност на акциите на публичното дружество, се казва в съобщението.

Отчетът на „Илевън Кепитъл“ АД за деветмесечието на 2020 г. показа печалба от 1,46 млн. лв. спрямо загуба от 1,62 млн. лв. за същия период на миналата година.

Резултатът е след положителни преоценки на притежаваните дялове за 2,95 млн. лв. и обезценки на притежавани дялове за 1,24 млн. лв.

Паричните средства към 30 септември 2020 г. са за 1,49 млн. лв., спрямо 1,05 млн. лв. началото на годината. През периода дружеството получи 2,12 млн. лв. от емитиране на ценни книжа, при което емитиране стана публично дружество, осъществявайки първично публично предлагане (IPO).

Основните акционери към 30 септември 2020 г. са „Фюжън Уъркс“ АД с 14,06%, „Илевън България“ ООД с 9,31%, „Карол Стандарт“ ЕООД със 7,81%, „ИТ Уеб“ АД с 6,25% и други.

Последната сделка с акциите на „Илевън Кепитъл“ АД е при цена от 6,7 лв. за брой и пазарна капитализация от 13,4 млн. лв.

Свързани компании:

Илевън Кепитъл АД(11C)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още