Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

IPO-то на Илевън Кепитъл е успешно с привличането на 2,1 млн. лв.

Пласирани са 302 264 акции при емисионна цена от 7 лв., съобщава посредникът по предлагането ИП „Карол"

IPO-то на Илевън Кепитъл е успешно с привличането на 2,1 млн. лв.

Снимка: Илевън Кепитъл

Първичното публично предлагане (IPO) на „Илевън Кепитъл“ АД е успешно с привличането на 2 115 848 лв., съобщи посредникът по предлагането ИП „Карол“ АД.

Пласирани са 302 264 акции при емисионна цена от 7 лв.  Така е надскочен минимумът за успех на предлагането от 250 000 акции.

Разходите по предлагането са 69 704 лв., в които влиза и възнаграждение на мениджъра ИП „Карол“ АД от 52 904,25 лв. Очаква се да бъдат направени и допълнителни разходи от 1 705 лв. във връзка с вписването на увеличението в Търговския регистър, „Централен депозитар“ АД и „Българска фондова борса“ АД.

Максималната цел на „Илевън Кепитъл“ АД беше привличането на 4 млн. лв. чрез издаването на до 500 000 нови акции на цени между 7 и 8 лв.

Срокът за записване на акциите беше от 4 до 17 март 2020 г. Краят му съвпадна с въведеното извънредно положение. Срокът за плащане на заявените акции по набирателната сметка беше до 23 март 2020 г.

Публичното предлагане на „Илевън Кепитъл" АД, макар и скромно по размер, е първото реализирано за 2020 г. на БФБ, а може би и единственото успешно за Европа, осъществено в ситуация на глобална криза, породена от вируса COVID-19. Постигнатият резултат от над 2,1 млн. лв. набран капитал е още по-впечатляващ предвид времето на провеждане и обстановката на родните и глобални капиталови пазари. Само за последните две седмици българският и водещи световни пазари изтриха значителна част от капитализацията си като отчетоха спадове на индексите съответно: SOFIX -23%, S&P -19%, DAX -16%. 

„В трудна и волатилна икономическа среда инвеститорите ни гласуваха доверие, за което сме изключително благодарни. Тепърва ни предстои много работа с компаниите от портфейла, които ще получат допълнително финансиране от набрания чрез IPO-то капитал. Считаме, че голяма част от тях имат възможност да разгърнат потенциала си в усложнената икономическа обстановка“, коментираха от компанията.

"Съществуващите инвеститори имат възможност да запишат целия размер на емисията, но целта все пак е да привлечем и нови инвеститори", коментира Ивайло Симов, един от основателите на дружеството.

„Илевън Кепитъл" АД е дружество, създадено като функционален приемник на първия фонд на Eleven, учреден в Нидерландия, в който основен инвеститор беше и Европейският инвестиционен фонд (EIF). През 2019 г. „Илевън Кепитъл" АД изкупи дела на Европейския инвестиционен фонд, като придоби портфейла му от миноритарни участия, сред които и в 34 иновативни компании с висок потенциал, в сектори като IT, софтуерни приложения и софтуер като услуга (SaaS),  електронна търговия, умни продукти и др.

Целта на първичното публично предлагане бе да набере ресурс, с който допълнително да се подпомогне ускореното развитие на дружествата от портфейла.

Дружеството предвижда да разпределя не по-малко от 90% от печалбата като дивидент към своите инвеститори, която ще се генерира от продажба на участията в компаниите от портфейла. "Илевън Кепитъл" АД е създадено за срок от 5 години, с възможност да бъде продължен с допълнителни 2 години с решение на общото събрание на дружеството, което според създателите му ще даде оптимално време за развитие на компаниите в него и намиране на най-правилния момент за изход от инвестиции.

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
“Софарма“ АД с 1% спад на продажбите през юли